Groen zou aangegeven hebben om niet langer vragende partij te zijn om deel te nemen aan verdere federale gesprekken. Dat vertellen bronnen van L’Echo. Later meldde de Franstalige krant dat ook informateurs – Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) zouden hebben aangegeven dat Groen beter uit nieuwe gesprekken wordt gehouden. Groen-voorzitster Meyrem Almaci laat echter een ander geluid horen op Twitter: “Groen is constructief in de onderhandelingen en dat blijft zo. We zijn en blijven beschikbaar om verder te werken met de informateurs.”

Gisteren zaten de informateurs voor de tweede maal samen met alle mogelijke federale regeringspartijen: N-VA, PS, MR, Open Vld, sp.a en Groen. Exact een maand geleden vond nog zo’n gesprek plaats. Maar omdat Ecolo een veto heeft uitgesproken tegen N-VA, en Groen zich heeft vastgebonden aan Ecolo, wordt de positie van de Vlaamse ecologisten moeilijk. Toch beweert Almaci constructief en praatbereid te zijn.

Informateurs moeten nieuwe nota voorstellen, maar dienen nog tal van obstakels uit de weg te ruimen: Is Groen zo’n obstakel?

L’Echo staat nochtans niet alleen in haar verslaggeving. Ook VRT NWS hoorde gelijkaardige signalen, dat er voor Groen “nauwelijks” plaats zou zijn. Exact wat er besproken is woensdag, is evenwel niet duidelijk. Naar verluidt zouden de informateurs een uitleg hebben gegeven over de slechte begrotingstoestand en de situatie op de arbeidsmarkt. Dit allicht om een ‘sense of urgency’ te creëren bij de potentiële coalitiepartners.

Reynders en Vande Lanotte werken aan een nieuwe nota die een verdere basis moet vormen van de onderhandelingen. Op 9 september zullen de twee hierover verslag uitbrengen bij de koning. Allerlei complicaties bemoeilijken echter de werkzaamheden. Reynders is zo kandidaat om de nieuwe Belgische Europese Commissaris te worden (en moet zich daarbij voorbereiden voor een intense hoorzitting in het Europees parlement).

Bovendien lopen de Vlaamse en Waalse regeringsonderhandelingen nog steeds verder, en dit met ver uiteenliggende coalities, respectievelijk een centrumrechtse (N-VA, CD&V en Open Vld) en een centrumlinkse (PS, MR en Ecolo). Die laatste partij heeft zoals reeds gezegd een veto uitgesproken tegen N-VA.