Een opvallend beeld zondag aan de ingang van Pukkelpop. Een tiental linkse activisten verzamelden er met Antifa-vlag om te betogen tegen de “haatzaaierij van extreemrechts”. “Wij vinden dat extreemrechts geen plaats heeft op een cultuurfestival als Pukkelpop”, reageert organisator Thomas Weyts tegenover Het Nieuwsblad.

De linkse betoging werd op Facebook in gang gezet door Thomas Weyts van de organisatie ‘Stand Up tegen racisme en fascisme’. Weyts was bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 nog kandidaat voor de PVDA in Gent. Andere organisatoren van het Facebook-evenement zijn onder meer het SAP of Stroming voor een Antikapitalistisch Project en Jong-Groen in Limburg. Met bijna 200 geïnteresseerden konden de organisatoren alvast online op heel wat bijval rekenen. Op beelden die Het Nieuwsblad maakte zijn echter maar een tiental actievoerders te zien.

Reactie na hetze met Vlaamse vlaggen

De linkse activisten willen naar eigen zeggen een krachtig signaal geven tegen haat, racisme en fascisme op Pukkelpop. “Wij zijn van mening dat ieder cultureel evenement, wat per definitie sociaal is, een boodschap tegen racisme zou moeten uitdragen”, klinkt het bij Weyts.

De actie komt er nadat de organisatie van Pukkelpop onder vuur kwam te liggen door Vlaamse strijdvlaggen in beslag te nemen op de camping. Volgens de organisatie ging het om “zwarte, zogenaamde collaboratievlaggen”. Inmiddels heeft Pukkelpop zich verontschuldigd voor mogelijke “misverstanden” met de Vlaamse vlaggen.

(Lees verder onder de tweet.)

Opvallend: De activisten demonstreerden met een vlag van Antifa, een uiterst linkse groepering die al vaker controverse veroorzaakte door geweldplegingen.