Volgens politicoloog Bart Maddens (KUL) is het duidelijk. De traditionele partijen hebben (electoraal) belang bij het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang en daarom houdt men er aan vast. Volgens de academicus ontbreekt het dan ook aan visie en “leiderschap bij de traditionele partijen”. Dat zei hij op Radio 1 deze ochtend.

Verbaasd is professor Maddens niet na de Vlaamse coalitie-bekendmaking afgelopen weekend. De traditionele partijen zouden nooit van het cordon sanitaire afstappen. Het cordon verkleint het speelveld immers aanzienlijk, waardoor het de participatiekansen van elke spelers vergroot, niet in het minst deze op het ‘rechterveld’.

Cordon in belang van andere partijen, “maar er is wel iets fundamenteel veranderd”, zegt Maddens

“Maar er is wel iets fundamenteel veranderd”, vindt Maddens niettemin. “Het is vreemd dat die knoop begin juli al niet doorgehakt werd. N-VA heeft op een ernstige manier onderhandeld met Vlaams Belang, geen beleefdheidsgesprek zoals Yves Leterme (oud-premier en oud-minister-president voor CD&V, red.) destijds had.”

“Het is meer dan ooit een realistisch perspectief dat er een Vlaams-nationale regering kan komen als N-VA en Vlaams Belang in 2024 een meerderheid halen”, aldus nog de KUL-professor. “De reden waarom de coalitie van N-VA en Vlaams Belang er niet komt, is dat die partijen een paar zitjes tekortkomen.”

Dat oud-binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) nu naar voren wordt geschoven als Vlaams formateur en toekomstige minister-president, was volgens Maddens ook al even te verwachten, ondanks de belofte van De Wever om zelf minister-president te worden (na ‘half’ te beloven om Antwerps burgemeester te blijven) en de kandidatuur van Jambon voor de premiersfunctie. Maar kiezersbedrog is dat niet, relativeert Maddens: “Voor de federale regeringsvorming is het bovendien een goede zaak dat Bart De Wever zich nu ten volle kan smijten en aan de onderhandelingstafel zal zitten.”