In de Amerikaanse stad Portland (Oregon) heeft de politie zaterdag 13 arrestaties verricht na een gewelddadige confrontatie tussen Antifa en het uiterst rechtse ‘Proud Boys’. Vóór het incident liet president Donald Trump (Rep.) opnieuw weten dat hij overweegt om Antifa te bestempelen als terroristische organisatie.

Op het hoogtepunt van de demonstratie waren er volgens de lokale politie 1.200 actievoerders aanwezig. Zo’n zes mensen zouden verwondingen hebben opgelopen bij de confrontatie tussen de twee demonstraties. Één van hen werd naar het ziekenhuis gebracht.

Het waren de rechtse ‘Proud Boys’ die zaterdag hadden opgeroepen om te betogen in Portland. Al snel trokken aanhangers van het linkse Antifa echter een tegenbetoging op gang. De politie besloot uiteindelijk om 13 arrestaties te verrichten na enkele gewelddadige confrontaties tussen de beide groepen. Hen wordt onder meer weerspannigheid en onrechtmatig gebruik van een wapen ten laste gelegd. De politie nam ook pepperspray, messen en een stun gun in beslag.

Trump wil Antifa als terreurorganisatie bestempelen

Portland is vaker het toneel van betogingen die uitmonden in straatgevechten tussen Antifa en de rechtse ‘Proud Boys’. In juli werd de conservatieve journalist Andy Ngo nog in elkaar geslagen door betogers van Antifa, eveneens in Portland.

Vlak vóór de demonstraties uitte president Donald Trump (Rep.) wederom zijn ongenoegen tegenover Antifa op Twitter. Hij herhaalde zijn intenties om de groep te bestempelen als terreurorganisatie. Dat zei de Amerikaanse president een maand geleden ook al en daarin wordt hij bijgestaan door enkele Republikeinse senatoren.