In de nasleep van de moord op een jongen van 8 in het station van Frankfurt door een Eritrese asielzoeker, overleggen spoororganisaties, ordediensten en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) over mogelijke veiligheidsmaatregelen. De oplossing ligt volgens een aantal vertegenwoordigers in het veiliger maken van stations en perrons.

Het overleg volgt op het voorval van afgelopen maandag. Een 40-jarige Eritreeër, die sinds 2006 als asielzoeker in Zwitserland leefde, duwde toen een 8-jarige jongen en zijn moeder in de richting van een aankomende trein. De moeder kon zich in veiligheid brengen, voor de jongen kwam alle hulp te laat. Vorige donderdag had de man nog zijn eigen gezin en een buurvrouw bedreigd.

Veiligheidsoplossingen na perronmoord?

Volgens de Züricher politie was de man dit jaar reeds in psychologische behandeling. De jongen van 8 is de vierde dode dit jaar door zogenaamde ‘perronduwers’. Naar aanleiding van deze zaak reisde minister Seehofer eerder uit vakantie terug. Een eerste overleg gaf aan dat politici en de politievakbond om meer veiligheidsmaatregelen aan Duitse stations vragen.

Jörg Radek, plaatsvervangend voorzitter van de politievakbond GdP, is van mening dat dergelijke voorvallen niet voorkomen kunnen worden door meer politie. Hij ijvert voor technische middelen die de toegang tot de perrons moeten verhinderen tot een trein tot stilstand gekomen is. De kosten van systemen zoals in Frankrijk, waarbij reizigers slechts met een ticket op het perron kunnen, worden door de Deutsche Bahn echter geschat op meerdere honderden miljoenen Euro. Zulke maatregelen zouden eveneens leiden tot lange wachtrijen in drukke stations. Radek maant verder aan te denken aan de slachtoffers, en deze daden niet te instrumentaliseren.

(Lees verder onder de tweet.)

Politie als politieke oplossing

Uit de politieke sfeer komen andere voorstellen. Zo stelt Torsten Herbst, die voor de liberale FDP in de Bondsdag zetelt, een uitbreiding van het cameranetwerk uit. Meer camera’s en veiligheidspersoneel zouden de veiligheid moeten verhogen. Ook spoorexpert Martin Burkert (SPD) meent dat dergelijke voorvallen voorkomen kunnen worden door meer toezicht door ordediensten.

Technische aanpassingen zouden niet nodig zijn, de ordediensten dienen enkel de “normaliteit aan stations te herstellen”.

“Afstand houden en men heeft niets te vrezen”

Opvallender zijn de reacties van de groene fractie in de Bondsdag. Benedikt Lux, volksvertegenwoordiger in Berlijn, meent dat een lagere snelheid van treinen in stations voor meer veiligheid kan zorgen. Valerie Wilms (Die Grünen), deelde mee dat men gewoon afstand moet bewaren van de sporen. “Wie zich aan de regels houdt, heeft in de regel niets te vrezen van gevaren in het verkeer”, aldus Wilms.

AfD-politicus Gottfried Curio ziet dan weer een samenhang tussen het geweld aan scholen, zwembaden en stations en eist een consequente uitwijzing van criminele migranten.