Het geduld bij Vlaams Belang begint stilletjes aan op te geraken. Er werd verwacht dat (in)formateur Bart De Wever (N-VA) afgelopen weekend al zou aankondigen met wie hij een Vlaamse regering zal vormen, maar intussen is dat nog altijd niet gekend. De kansen voor een ‘Bourgondische coalitie’ met sp.a, Open Vld en N-VA zijn groot, maar dinsdag hengelde het uitgesproken linkse Groen nog naar een Vlaamse regeringsdeelname. Ook de winnaar van de verkiezingen, het rechtsnationalistische Vlaams Belang, is formeel nog een gesprekspartner, hoewel wordt verwacht dat die partij aan de kant wordt geschoven. Het geduld bij het Belang begint dan ook op te raken. “Men moet niet te lang meer wachten om een duidelijke keuze te maken”, zegt Kamer-fractieleidster Barbara Pas (Vlaams Belang) deze ochtend op Radio 1.

Vlaams (in)formateur Bart De Wever (N-VA) maakt iedereen zenuwachtig. Verwacht werd dat De Wever afgelopen weekend een knoop ging doorhakken, maar de precieze coalitie die Vlaanderen gaat besturen is nog steeds niet gekend. Omdat wiskundig gezien het onmogelijk is om zonder N-VA te regeren (tenzij door Vlaams Belang of PVDA te includeren) kan De Wever op alle gemak en zonder tijdsdruk zoveel uitstellen als hij wil en kiezen met wie hij in zee wil. Maar dat werkt stilletjes aan op de zenuwen bij het Vlaams Belang. Daar vermoedt men dat men aan het lijntje werd/wordt gehouden om zo een excuus te hebben voor de eigen Vlaamsgezinde achterban die maar al te graag met het Belang zou willen samenwerken: ‘We hebben geprobeerd’.

Pas: “Met Vlaams Belang kan N-VA een sterk regeerakkoord maken dat tegemoetkomt aan signaal van kiezer”

“De komende dagen zal N-VA toch haar ei moeten leggen en kiezen met welke coalitiepartners ze verder wil gaan. Men moet niet te lang meer wachten om een duidelijke keuze te maken”, vertelt Barbara Pas dan ook deze ochtend op Radio 1. Vlaams Belang is overigens tot vandaag nog steeds niet aan de kant gezet, benadrukt de politica. “Tot hiertoe [zijn de gesprekken met N-VA] altijd correct verlopen, en worden wij door de informateur zelf op de hoogte gebracht. Alles wat andere kopstukken zeggen en schrijven, daarvan zal de toekomst moeten uitwijzen of ze voor zichzelf hebben gesproken, of dat N-VA de bocht al aan het inzetten was om in een coalitie te gaan met de verliezers.”

In ieder geval blijft Pas van mening dat “de inhoudelijke overeenkomsten [tussen N-VA en Vlaams Belang] groot genoeg zijn om een sterk regeerakkoord te maken dat tegemoetkomt aan het signaal van de kiezer. [Ik vrees] dat de andere opties dat signaal in de prullenbak gooien.”

Dinsdag trad N-VA-kopstuk Zuhal Demir nog op in de TV-studio van TVL. Daar haalde ze uit naar het Belang en stelde ze dat als de rechtse partij uit de boot valt, het alleen maar zichzelf te verwijten heeft. “Wat ik de afgelopen dagen heb gezien, is dat Vlaams Belang vooral bezig is geweest om de N-VA te bedreigen om hen koste wat kost mee in de coalitie te nemen”, zo zei Demir. “Ze hebben de afgelopen dagen ook heel veel geïnvesteerd in sociale media en campagnes online tegen allerhande partijen. Dat maakt het allemaal heel moeilijk.” Opmerkelijk, want N-VA haalde recent nog de belangstelling door een scherpe reclameprent op Facebook te adverteren waarin de federale gesprekspartner PS gelijk werd gesteld met de communistische PVDA.