Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gelooft nog steeds dat zijn partij straks mee aan het roer van de nieuwe Vlaamse regering staat. Hoewel zijn rechts-nationalistische partij ondertussen al zo’n twee maanden met formateur Bart De Wever (N-VA) praat, wijst alles er op dat ze opnieuw op de oppositiebanken zal belanden. “Als de uitslag er niet toe doet, moet je geen verkiezingen meer organiseren”, laat de voorzitter over een mogelijke oppositiekuur optekenen in Het Nieuwsblad.

De Vlaamse regeringsvorming schakelde deze week een versnelling hoger. Na een korte pauze – ingelast door De Wever, in afwachting van wat er federaal gebeurt – kwamen de Vlaamse partijen, met uitzondering van PVDA en Groen, op gesprek bij de formateur. Daar was ook het Vlaams Belang bij, tot verbazing van vele waarnemers die een ‘elegante uittocht’ voor de rechtse partij voorspeld hadden. VB-voorzitter Tom Van Grieken is daar minder verbaasd over: “Wij hebben ons constructief opgesteld om de wil van de kiezer te weerspiegelen”, zegt hij tegenover Het Nieuwsblad.

Kiest De Wever straks toch voor een nieuwe Zweedse (met Open Vld en CD&V) of Bourgondische (met Open Vld en sp.a) coalitie, zal hij volgens de VB-voorzitter gezichtsverlies lijden. “Dan blijven veel kiezers achter met een kater, ook bij zijn partij”, stelt Van Grieken die dan naar eigen zeggen nog maar één doel heeft, namelijk over vijf jaar nog sterker staan.

Van Grieken: “Cordon sanitaire bestaat nog in een straal van 100 meter rond het parlement”

Van Grieken hekelt verder de houding van de andere partijen na de verkiezingen van 26 mei. Zo spraken alle Vlaamse partijvoorzitters – met uitzondering van De Wever – op verkiezingsdag zelf nog een veto uit tegen zijn partij. “Leg het ook maar eens uit”, stelt hij. “Vlaams Belang wint de verkiezingen, samen met N-VA hebben ze bijna een meerderheid, maar toch is er geen verliezer die water bij de wijn wil doen.” 

Hoewel er binnen de Open Vld wél stemmen klonken om met het Vlaams Belang te besturen, zaten de twee partijen nooit rond de tafel. Volgens Van Grieken was dat te wijten aan het “kinderachtig ‘kwebbelgedoe’ van Gwendolyn Rutten”. 

Ondanks de verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang lijkt het cordon sanitaire (de gezamenlijke afspraak om niet met het VB te besturen, red.) dus nog springlevend. Volgens Van Grieken is dat echter enkel het geval “in een straal van 100 meter rond het parlement”. “Maar niet meer in de geesten van veel mensen”, voegt hij daar nog aan toe.

Lees ook:

Van Quickenborne fan van Bourgondische ‘loser’-coalitie