In de Noorse hoofdstad Oslo hebben bezoekers van een moskee zaterdagnamiddag een bloedbad kunnen vermijden. Een jonge Noorse man stormde gewapend de moskee binnen en schoot in het rond. De bezoekers van de moskee konden de jongeman echter overmeesteren. Er viel één gewonde.

De feiten speelden zich omstreeks 16u af in het Islamitisch Centrum al-Noor nabij Oslo. De verdachte die inmiddels gearresteerd is, wordt door getuigen omschreven als een Noor van rond de 20 jaar. Hij zou volgens de lokale politie in de buurt van de moskee wonen.

“De man droeg twee shotgun-achtige wapens en een pistool”, vertelt het hoofd van de moskee Irfan Mushtaq aan de Noorse commerciële televisie. “Hij stormde door een glazen deur en schoot in het rond.” De jonge Noor droeg ook een kogelwerende vest en een helm.

Bezoekers moskee konden schutter overmeesteren

In de moskee waren maar drie mensen aanwezig. Een oudere man raakte gewond. Het is echter nog niet duidelijk of hij gewond raakte door de schoten of bij het overmeesteren van de verdachte. “Ik zag dat één van onze leden op de dader zat. Helemaal onder het bloed”, beschrijft Mushtaq verder nog.

De moskee nam eerder dit jaar al extra veiligheidsmaatregelen na de aanslag op een gelijknamige moskee in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. De dader, Brenton Tarrant, handelde toen uit moslimhaat en ideeën van blanke overheersing. Over het motief van de jonge Noor is vooralsnog niets bekend. De politie zou wel op zoek zijn naar een mogelijke aanwijzing in het online leven van de man.

(Lees verder onder de tweet.)

De Noorse politie trof zaterdagavond nog een levenloos lichaam aan in een huis nabij Oslo. Het zou gaan om familie van de verdachte van de aanslag op de moskee.