Er komen opnieuw steeds meer illegale migranten in Griekenland aan. Het aantal oversteken over zee is zelfs verdriedubbeld in de afgelopen paar weken. Dat meldt The Times.

De migratiestroom van Turkije naar Griekenland werd nooit helemaal stilgelegd, alhoewel deze wel sterk werd teruggedrongen na de EU-Turkijedeal. Het lijkt er echter op dat er opnieuw steeds meer migranten naar Griekenland trekken. Het aantal verdriedubbelde zelfs in de afgelopen weken.

Verdriedubbeling van oversteken over zee

Voorheen kwamen ongeveer 60 illegale immigranten per dag aan in Griekenland. Dit jaar zijn er dat gemiddeld 278 per dag. Dit jaar zouden er reeds 22.000 migranten per boot naar Griekenland zijn gekomen. In de eerste week van augustus kwamen er 1.570 migranten per boot aan. In dezelfde periode van vorig jaar waren er dat 479. Daarnaast zijn er een heleboel migranten die Griekenland over land binnenkomen in Oost-Thracië.

Momenteel bevinden zich ongeveer 90.000 migranten in Griekenland, verspreid over 50 kampen. Veel van de lampen zijn smerig, vol ziektes en overbevolkt. De Griekse overheid schat in dat ze in totaal ongeveer 100.000 migranten kan opvangen. Indien de huidige stijging zich verderzet, zit Griekenland al snel boven dat aantal. Dan loert een humanitaire crisis om de hoek.

De Griekse regering beschuldigt de Turkse overheid er al langer van illegale immigratie naar Griekenland te faciliteren. “De Turkse president controleert de stromen naar Griekenland en, in het verlengde daarvan, naar de Europese Unie”, klonk het in 2018 bij het Griekse Ministerie voor Burgerbescherming.