Ondanks het slechte weer kwamen er zondag opnieuw honderdduizenden – volgens de organisatoren 1.7 miljoen of bijna een vierde van de bevolking – Hongkongers op straat om te betogen tegen de groeiende Chinese invloed.

De menigte verzamelde zondag in Victoria Park. Onder de aanwezigen bevonden zich ook veel bejaarden en jonge gezinnen. Hoewel de organisatoren enkel toestemming hadden om een verzameling in het park te organiseren, zorgde de grote toevloed van volk ervoor dat de betoging zich verspreidde naar de omliggende straten.

Betogers kunnen op brede steun rekenen

De organisatoren schatten het aantal deelnemers op 1,7 miljoen. De schattingen van de Hongkongse politie lagen lager. Desalniettemin toont de grote opkomst aan dat de betogers en hun eisen nog altijd brede steun genieten onder de Hongkongse bevolking. Eerdere betogingen brachten in juni al miljoenen mensen op de been. Hoewel de sfeer de laatste weken vaak grimmig werd, was de betoging van zondag zeer rustig.

De betogingen gingen aanvankelijk over een controversieel wetsvoorstel dat uitleveringen aan het Chinese vasteland mogelijk zou maken. Intussen gaan ze vooral over de groeiende Chinese invloed in Hongkong. De betogers vrezen dat communistisch China van plan is de vrijheden in Hongkong – zoals vrije meningsuiting en een onafhankelijk rechtsstelsel – af te schaffen.

De betogers eisen onder meer het aftreden van ‘Chief Executive’ Carrie Lam, het volledig schrappen van de uitleveringswet, dat de betogingen niet langer als “rellen” omschreven worden, een onafhankelijk onderzoek naar het politieoptreden en politieke hervormingen – zoals het invoeren van algemeen stemrecht.

Geduld Beijing raakt op

De Chinese Communistische Partij in Beijing verliest intussen het geduld met de betogers. Ook beschuldigd Beijing de Verenigde Staten ervan de onrust aan te wakkeren. Intussen doken afgelopen week beelden op van Chinese troepen die oefeningen hielden in Shenzhen, dat aan Hongkong grenst. Dat kan gezien worden als een waarschuwing dat Beijing bereid is geweld te gebruiken om de betogingen de kop in te drukken.