Er is opnieuw bewijs opgedoken dat de voormalige Nederlandse minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) zich moeide met en aanstuurde op de vervolging van PVV-leider Geert Wilders. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws kon bemachtigen.

RTL Nieuws verwierf de geheime ambtelijke nota uit 2014 na een beroep op de Wet Openbaar Bestuur. De voormalige Nederlandse minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) schreef in het rood op de nota dat hij de vervolging van PVV-leider Geert Wilders wilde bespreken. Dat gesprek tussen Opstelten en Herman Bolhaar, de chef van het OM, zou uiteindelijk plaatsvinden op 25 september 2014.

Inhoudelijke bemoeienis

Een overleg over de zaak is op zich niet zo vreemd. Het bezwarende aspect van de nota ligt in het feit dat eruit blijkt dat er toen slechts enkel een voornemen bestond om Wilders te vervolgen, in plaats van een definitieve beslissing. Voorheen beweerden het ministerie en het OM dat de definitieve beslissing reeds op 10 september was genomen.

Ook blijkt dat ambtenaren op het ministerie suggesties deden aan het OM, reeds voor de definitieve beslissing om te vervolgen genomen werd. Ook liet het ministerie persberichten van het OM aanpassen “omdat dat politiek beter uitkwam”.

De inhoud van de nota strookt met wat een anonieme ambtenaar voor de zomer beweerde. De ambtenaar had een een gesprek afgeluisterd waarin minister Opstelten gezegd zou hebben dat Wilders vervolgd moest worden, “omdat hij ons voor de voeten loopt”.

Wilders van zijn kant noemde de onthullingen “weerzinwekkend”, “schandelijk” en een “bewijs” van “politieke bemoeienis”. “Dit is pure maffia”, schrijft Wilders op Twitter.

‘Minder Marokkanen’-proces

Wilders sprak op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 zijn aanhangers toe in Den Haag. Hij vroeg de aanwezigen of ze “meer of minder Marokkanen” wilden. Waarop het publiek“minder” scandeerde. “Dan gaan we dat regelen”, antwoordde Wilders toen.

Wilders werd daarop vervolgd door het Nederlandse Openbaar Ministerie op verdenking van ‘groepsbelediging’ en ‘aanzetten tot haat en discriminatie’. Wilders werd in 2011 al eens vrijgesproken voor dezelfde aanklachten. In het voorjaar eiste het OM opnieuw een boete van 5.000 euro tegen Wilders.