Tijdens  de Amsterdamse Gay Pride hulde gemeenteraadslid Hendrik Jan Biemond (PvdA) zich in een gele nikab om te protesteren tegen het Nederlandse ‘boerkaverbod’. De actie lokt heel wat verontwaardiging uit.

Tijdens de ‘Canal Parade’ van de Amsterdamse Gay Pride hulde gemeenteraadslid Hendrik Jan Biemond – van de sociaaldemocratische PvdA – zich tijdens een protestactie in een gele nikab. “Ons raadslid Hendrik Jan Biemond was gisteren de gele burqa queen: ‘Voor de PvdA Amsterdam betekent vrijheid dat je mag zijn wie je bent en dus ook mag dragen wat je wilt'”, klinkt het op Twitter.

“Boerka als teken van vrijheid”

“[Ik wil] in een land wil wonen waar je én als drag queen vrij over straat kan, én als je een boerka draagt. Het was een protest aan de kant. Met mensen uit de lgbt-community, waaronder ikzelf. Dus homo’s in de bres voor moslima’s”, zegt Biemond tegen de Telegraaf. Hij zegt dat hij niets opheeft met boerka’s. “Maar ik ben nog meer tegen het boerka verbod. Ik wil dat mensen de vrijheid hebben om aan te doen wat ze willen. Of is dat te moeilijk”, vraagt Biemond.

Op Twitter werd er alvast met onbegrip en spot gereageerd op het ironische spektakel. Ook binnen de partij van Biemond klonk er onbegrip. De PvdA stond destijds immers zelf aan de wieg van het ‘boerkaverbod’. Voormalig Belgisch staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) schreef: “De boerka als teken van vrijheid. De wereld draait door.” Sam van Rooy (VB) verwees naar een citaat van George Orwell.