Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk voor Open Vld, heeft zich op Radio 1 eveneens geuit als een voorstander van een ‘Bourgondische coalitie’ op Vlaams niveau. Dit nadat een bijeenkomst van sp.a-mandatarissen woensdagavond de deur opende voor zo’n formatie-optie.

Een Bourgondische coalitie (met Open Vld, sp.a en N-VA) zou volgens Van Quickenborne “het beste van rechts en links” combineren. Opvallend, want zijn Gentse burgemeester-collega Mathias De Clercq (Open Vld) zei eerder deze maand nog naar liberalisme “niet rechts, noch links” is en dat links-rechts zelfs een “voorbijgestreefd paradigma” zou zijn. Hij voegde daaraan toe dat de nieuwe breuklijn deze is “tussen consequent progressieve krachten vs conservatisme/nationalisme”. Dat belooft voor de samenwerking met de (gematigd) conservatieve en nationalistische N-VA.

Zo’n piste zou in ieder geval de deur dichtdoen voor Vlaams Belang, de verkiezingsoverwinnaar waarmee N-VA al twee maanden praat en wiens voorzitter Tom Van Grieken vorige week nog een ‘loser’ werd genoemd door Van Quickenborne. Met de Bourgondische optie kan wel CD&V buitenspel worden gezet, die vorige legislatuur volgens N-VA te veel zou hebben dwarsgelegen. Maar dat betekent dat de Vlaamse regering uitsluitend zou bestaan uit partijen die de afgelopen verkiezingen hebben verloren en slechts twee zetels op overschot hebben.

Van Quickenborne prijst Bourgondische coalitie om “het beste van rechts en links” te combineren, enkele dagen nadat Open Vld-collega De Clercq nog stelde dat links-rechts een “voorbijgestreefd paradigma” is

“Zo’n coalitie bestaat al sinds 2013 in Kortrijk. Die werkt goed. Ze combineert het beste van rechts en links. En het biedt ook opportuniteiten”, zo vertelt Van Quickenborne deze ochtend op Radio 1. “Bijvoorbeeld eindelijk werk maken van de bestuurlijke ontvetting. Eindelijk werk maken van de afschaffing van de provincies. Dat is iets waar zowel N-VA als Open Vld en sp.a elkaar zouden kunnen vinden. CD&V heeft dat altijd willen blokkeren. Ook werk maken van minder politici en minder gemeenteraadsleden. Daar is sp.a uitdrukkelijk voorstander van.”

Samenwerking met Vlaams Belang sluit Van Quickenborne, conform met de partijleiding van Gwendolyn Rutten, uit. Ook een minderheidsregering met gedoogsteun van Vlaams Belang ziet de liberale burgemeester niet zitten. “Men heeft dat ook al eens geprobeerd in Wallonië. Maar minderheidsregeringen in ons land, dat werkt niet. We hebben al een complex systeem. Bij zo’n minderheidsregering moet je voor elk dossier steun zoeken bij een andere partij”, aldus nog Van Quickenborne die voorbijgaat aan het feit dat minderheidsregeringen doorgaans hun regeerakkoord maken samen met de gekozen gedoogpartner, waardoor niet steeds externe steun moet gezocht worden. “We gaan daar absoluut niet aan meedoen. We zoeken een Vlaamse en federale regering die een meerderheid heeft. Pas dan kan je goed werk verrichten.”

Van Quickenborne haalde vorige week nog de belangstelling door op Twitter zich te moeien in het dispuut tussen Kamervoorzitter Karel De Gucht (Open Vld) en Vlaams Belang, nadat die eerste het Belang had vergelijken met de nationaalsocialisten van Hitler. Vlaams Belang diende een klacht in wegens laster, maar, zo tweette Van Quickenborne, of Karel De Gucht nu gelijk heeft of niet. Dat doet er niet toe. Freedom of speech. Altijd en overal. ⁦Tom Van Grieken (partijvoorzitter Vlaams Belang, red.) is een LOSER. Oei, riskeer ik nu ook een klacht?”