Hicham El Mzairh, een radicalere sp.a’er die de afgelopen maanden fel heeft gefulmineerd tegen de N-VA, valt ook terug in de rangen nu de kans op een sp.a-regeringsdeelname met N-VA groeit. Eerder was ook al bij Groen ineens zoete taal te horen ten aanzien van N-VA. Dat blijkt uit verslaggeving van Radio 1 en De Standaard. “Ondanks onze ideologische verschillen valt er goed samen te werken”, klinkt het ineens.

“In december bij de stemming over het Antwerpse bestuursakkoord heb ik emoties de overhand laten nemen. Ik dacht na over wat we zouden verliezen, in plaats van over wat we zouden verliezen als we het niet deden”, zo vertelt El Mzairh donderdag in de Standaard. Ooit was hij, bij de aankondiging van de Bourgondische coalitie in Antwerpen, een rabiate tegenstander van N-VA en dus sp.a-dissident, maar sinds de sp.a-conferentie vorige week is hij ontpopt als een Bourgondisch apologeet. Sp.a-veteraan Freddy Willockx vertelt dan weer op Radio 1 woensdag verder dat er allicht voldoende discipline binnen zijn partij zal te verwachten zijn bij een regeringsdeelname. Belangrijk, want als de Bourgondische coalitie van start gaat is er maar één zetel op overschot.

El Mzairh: “Ik wil graag met N-VA-duivel aan tafel zitten”

“Ik heb de afgelopen zeven maanden in Antwerpen veel geleerd. Er zijn openingen om de N-VA tot andere gedachten te brengen en onze standpunten te verwezenlijken. Dan heb ik het niet over details, maar over grote doorbraken”, zo vertelt El Mzairh in De Standaard lovend over de samenwerking met N-VA. Als voorbeelden geeft hij “de praktijktesten tegen discriminatie op de arbeids- en huurmarkt, die worden voorbereid. Op Vlaams niveau strijdt de N-VA ertegen. In Antwerpen voeren we ze in. Die testen gaan verder dan in steden waar Groen meebestuurt, zoals Mechelen, Gent en Oostende. Dankzij de socialisten.”

“We doen onze kiezers geen plezier door in de oppositie te blijven roepen. Daarmee bereiken we niets”, vindt El Mzair verder, die ook denkt dat de socialistische oppositiekuur van de afgelopen 5 jaar weinig heeft opgeleverd. En “als het gaat over bijvoorbeeld armoedebestrijding, wil ik met de duivel aan tafel gaan zitten.” Dat kan tellen als ‘statement’.

(Lees verder na de tweet.)

Iedereen aan boord binnen sp.a?

Ook Freddy Willockx is een voorstander van participatie samen met N-VA, ook al kreeg de sp.a een flinke bolwassing afgelopen verkiezingen. “Als je uw verantwoordelijkheid wil opnemen, als je uw programma wil proberen realiseren, is er geen andere keuze dan in een coalitie stappen met N-VA”, zo zei Willockx woensdag op Radio 1. “Maar uiteraard niet zonder voorwaarden.”

Maar wat dan men de krappe zetelmeerderheid? Vlaams parlementslid Bruno Tobback uitte zich al meermaals ostentatief en uitdrukkelijk tegen een samenwerking met N-VA, maar Willockx is er gerust in. “Dat is niet natuurlijk niet comfortabel, maar kleinere coalities geven soms ook aanleiding tot meer discipline. […] Uiteindelijk zal Bruno wel loyaal meestappen.” 

Over de andere Antwerpse sp.a-dissidenten, Güler Turan en Karim Bachar, moet de partij van John Crombez zich alvast geen zorgen meer maken. Turan, die banden onderhoudt met de extremistische Grijze Wolven, nam begin dit jaar afscheid van de nationale politiek en Bachar – die ondanks een derde plaats op de lijst nog geen 3.000 stemmen behaalde in kieskring Antwerpen – raakte niet verkozen in het parlement.