Paars-groen? “Dat zou een goede coalitie zijn, dat zou marcheren”, klinkt het bij Laurette Onkelinx (PS) in een interview met De Tijd. De Brusselse socialiste verkiest in ieder geval een federale regering met liberalen en ecologisten boven de N-VA. Confederalisme? “Voor ons is dat een absolute njet”, klinkt het stellig.

Dat Laurette Onkelinx geen blad voor de mond neemt als het aankomt op politieke uitspraken is een understatement. De PS-politica was tot voor kort nog betrokken bij de Brusselse regeringsvorming, maar weegt binnen haar partij ook op een mogelijke federale regeringsdeelname.

Voor Onkelinx zal die nieuwe federale regering er bij voorkeur één zijn zonder de N-VA. “De N-VA is een partij die voortdurend van standpunt verandert”, zegt ze daarover in De Tijd. “De N-VA doet alsof ze bereid is te onderhandelen met de PS. Maar voor de verkiezingen was het ‘non’.” De Brusselse socialiste verkiest daarom een nieuwe paars-groene coalitie. Zo’n regering met socialisten, liberalen en ecologisten zou volgens Onkelinx wel moeten worden aangevuld worden met de CD&V. Zonder die laatste haalt paars-groen namelijk maar nipt de helft van de Kamerzetels.

“Geen compromissen met dergelijke ideeën”

Het gezamenlijke succes van N-VA en Vlaams Belang in Vlaanderen – de twee werden op 26 mei respectievelijk de grootste en op één na grootste partij van het land – ligt eveneens moeilijk voor de PS-politica. Vooral het strenge migratiediscours van beide partijen stoot Onkelinx tegen de borst. “Het slechtste wat je kunt doen met migratie, is daar op een populistische manier mee omgaan zoals Theo Francken dat doet”, verduidelijkt ze. “Zijn discours is net hetzelfde als dat van Matteo Salvini. Zij doen alsof het niet erg is dat er racisme bestaat, dat er menselijk leed is.” 

Dat strenge migratiediscours van onder meer de N-VA is ook de reden dat Onkelinx tegen een samenwerking met die partij is. “We kunnen geen compromissen sluiten met dergelijke ideeën”, klinkt het bij haar. “Er is geen cordon sanitaire rond de N-VA, wel rond de waarden waar de N-VA en Theo Francken voor staan.”

(Lees verder onder de tweet.)

Onkelinx kondigde in 2017 aan dat ze na 2019 zou stoppen met actieve politiek. De schandalen in en rond haar partij – zoals onder andere Samusocial – zouden toen de doorslag hebben gegeven voor haar beslissing.

Lees ook:

Paul ‘Niet met N-VA’ Magnette herhaalt veto tegen N-VA