Er is opnieuw een ‘reddingsschip’ van Artsen zonder Grenzen onderweg naar de Middellandse Zee. Vorig jaar werd moesten ze met hun schip, de Aquarius, hun activiteiten op zee staken vanwege toenemende Italiaanse druk. Nu varen ze dus gewoon uit met een nieuw schip. Dat meldt Belga.

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Sinds het aantreden van de nieuwe rechtse Italiaanse regering worden zogenaamde ‘reddingsschepen’ met illegale migranten echter consequent geweigerd. Hun modus operandi zou immers de laatste, cruciale schakel zijn in een keten van mensensmokkel, zo vindt men.

Opnieuw ‘reddingsschepen’

Het ‘reddingsschip’ van ngo’s Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerrannée, de Aquarius, was het eerste schip dat de toegang tot Europa ontzegd werd. Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) wilde een voorbeeld stellen en slaagde er uiteindelijk zelfs in het schip aan banden te leggen. Met succes, in de daaropvolgende jaren nam het aantal reddingsschepen én het aantal doden op de Middellandse Zee spectaculair af.

Maar sinds kort zijn er terug enkele ‘reddingsschepen’ actief in het gebied voor de Libische kust, waar de schepen illegale migranten uit het water vissen nadat die er door smokkelaars worden achtergelaten. En ook Artsen zonder Grenzen wil daarbij niet ontbreken. Ze kondigen de komst van hun nieuw ‘reddingsschip’, de Ocean Viking, aan op sociale media. Nog voor het einde van deze week moet het schip aankomen voor de Libische kust.

Aan boord van de Ocean Viking, dat zal varen onder de Noorse vlag, is plaats voor maar liefst 200 opvarenden. Daarmee is het het grootste ‘reddingsschip’ dat momenteel actief is op de Middellandse Zee. Het is bovendien uitgerust met een medische post en vier speedboten.