Het NGO-schip Open Arms van de gelijknamige Spaanse NGO weigert een Spaans aanbod om de migranten daar aan wal te laten gaan. Volgens de NGO is er een “noodsituatie” aan boord van het schip. De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) weigert de migranten toe te laten in Italië. Volgens hem liegt de NGO bovendien over de noodtoestand aan boord van het schip.

De Open Arms ligt momenteel voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Meer dan twee weken geleden pikte het schip meer dan honderd migranten op voor de Libische kust. De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) weigert hen toe te laten op het Italiaanse vasteland. Zaterdag liet hij wel 27 minderjarigen toe, op aandringen van de Italiaanse premier Giuseppe Conte.

Spaans aanbod

Even leek op zondag een einde in zicht voor de wekenlange strijd over het NGO-schip. Spanje gaf aan bereid te zijn het schip te laten aanmeren in Algeciras. “Spanje handelt altijd op humanitaire noodsituaties. Het is noodzakelijk om een ordelijke en ondersteunende Europese oplossing te vinden die voor de migratie-uitdaging met de EU-waarden van vooruitgang en humanisme”, tweette de Spaanse premier Pedro Sanchez (PSOE).

Sanchez nam de beslissing naar eigen zeggen vanwege de “noodsituatie” aan boord van het schip. Hij bekritiseerde ook de “onvoorstelbare reactie van de Italiaanse autoriteiten” en Salvini. Zes andere EU-landen boden aan om de migranten na aankomst te spreiden.

Salvini: “NGO liegt over noodsituatie”

Volgens Salvini blijkt er na een inspectie helemaal geen medische noodsituatie aan boord van het schip. Hij beschuldigd de NGO ervan te liegen over de toestand van de migranten.

“Ze zeggen dat we de zieken van de boot moeten laten komen en ze blijken niet ziek te zijn, ze zeggen dat we de minderjarigen moeten laten gaan en veel van hen blijken niet minderjarig te zijn, we controleren de medische noodtoestand en er is geen noodtoestand”, zei Salvini.

NGO weigert Spaanse aanbod

Na de aankondiging van de Spaanse regering reageerde Salvini triomfantelijk op Facebook. “De aanhouder wint”, aldus Salvini. Volgens hem zou “elke andere minister waarschijnlijk hebben toegegeven”.

Niet veel later wees de NGO het Spaanse aanbod echter van de hand. “We accepteren Spanje niet als een haven om naartoe te gaan omdat we in een extreme humanitaire noodsituatie verkeren”, klinkt het. “Het is ondenkbaar dat we zes dagen naar Algeciras varen.”