De Italiaanse Senaat heeft een decreet goedgekeurd dat het mogelijk zal maken om NGO’s en NGO-schepen die migranten vervoeren harder aan te pakken. De stemming is een belangrijke overwinning voor de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega).

Het decreet legt zwaardere sancties op aan NGO-schepen die migranten naar Italië brengen. Het decreet was in juli al goedgekeurd door de het Italiaanse Parlement. Nu werd het wetsvoorstel op de valreep van het zomerreces ook goedgekeurd door de Italiaanse Senaat. Hoewel sommige leden van coalitiepartner Vijfsterrenbeweging het niet eens waren met het wetsvoorstel, werd het toch aanvaard – mede dankzij onthoudingen van Forza Italia.

Boetes tot 1 miljoen euro

Het decreet verhoogt de maximumboetes voor NGO-schepen die zonder toestemming de Italiaanse wateren binnenvaren naar 1 miljoen euro. Ook kunnen kapiteins die de verboden negeren gearresteerd worden. Hun schepen zouden daarnaast automatisch in beslag genomen kunnen worden. De nieuwe maatregelen zullen een noodwet die in juni door de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) werd ingevoerd vervangen. Die wet vaardigde boetes tot 50.000 euro uit voor NGO-schepen.

Kort nadat de noodwet in werking was getreden werd de Duitse NGO-kapitein Carola Rackete opgepakt nadat ze illegaal een Italiaanse haven was binnengevaren. Daarbij ramde haar schip een boot van de Italiaanse kustwacht. Zij kreeg een boete van 16.666 euro opgelegd, maar al snel wist de NGO Sea-Watch meer dan een miljoen euro in te zamelen. De verstrenging van de wet is daar ten dele een reactie op.