13 personen zijn tijdelijk niet meer welkom nadat LAGO een maand geleden overging tot identiteitscontroles. Dat brengt Het Nieuwsblad. Het gaat om 9 zwembaden, wat 1,44 personen per zwembad uitrekent. De recreatiegroep ging over tot de maatregel na een reeks van incidenten rond overlast, geweld en seksuele intimidatie, veelal door allochtone jongemannen.

Na een maand controles zijn slechts 13 mensen de toegang ontzegd in 9 LAGO-zwembaden. Dat is een best laag cijfer gezien  bij sommige incidenten al meer dan tien jongemannen betrokken waren per enkel geval. Dat kan betekenen dat de aanpak en controles werken en herrieschoppers afschrikken, maar ook dat er weinig doortastend wordt opgetreden. Criminaliteit heeft alleszins de neiging op op te schuiven van gecontroleerde plaatsen naar daar met zo weinig mogelijk toezicht en pakkans.

Niet in alle LAGO-zwembaden worden controles uitgevoerd tegen zwembadterreur

In de meeste zwembaden werd zelfs niemand geband. Enkel in Gent en Beveren (telkens twee personen), Kortrijk (acht personen) en Lier (één iemand) werden er toegangsverboden opgelegd. Allen worden drie maanden geweerd.

In Gent gaat om iemand die overging tot aanranding (billen knijpen) en iemand die zwemsters stiekem filmde met de gsm. Ook andere feiten (zoals geweld of drugsgerelateerde misdrijven) kunnen tot uitsluiting leiden. “Het gaat echt wel over zwaardere feiten”, verzekert Dieter Thielemans van Lago in Het Nieuwsblad.

Opvallend: In vijf andere vestigingen van Lago (Brugge, Zwevegem, Pelt, Bergen, Eupen) komen er voorlopig geen identiteitscontroles. En dat is iets “wat altijd in samenspraak met het lokale bestuur wordt beslist”, klinkt het nog.