Sectorfederatie Febiac luidde gisteren de alarmbel: voert de nieuwe Vlaamse regering de aanbevelingen rond autofiscaliteit uit de startnota van partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) op, dan zal de factuur voor de automobilist flink stijgen. Bij de N-VA spreekt men dit echter in alle toonaarden tegen. “Het zou zelfs minder kunnen zijn, als mensen die een nieuwe wagen kopen een properdere wagen kopen. Dan zal de overheid net minder inkomsten hebben”, citeert Het Laatste Nieuws de Vlaams-nationalisten.

“In de verkeersfiscaliteit vergroenen we het wagenpark via de invoering vanaf 2020 van de nieuwe Europese verbruiks- en emissietest (WLTP) voor voertuigen”, zo schreef De Wever in zijn nota“Meer vervuilende wagens worden duurder, milieuvriendelijkere wagens goedkoper.” ‘WLTP’ is een nieuw, meer realistisch systeem om het brandstofverbruik van wagens te meten en moet NEDC (New European Driving Cycle) vervangen.

Een simulatie van Febiac toont echter aan dat dit nieuwe systeem grote gevolgen kan hebben voor de autotaksen. Een kleine stadswagen op benzine verkrijgt al een dubbele BIV, van 114 EUR naar 231. Maar een compacte middenklassewagen op benzine verkrijgt al snel een veel grotere BIV-stijging: van 357 EUR naar 850 EUR. Het zijn echter vooral de bestuurders van dieselwagens die het moeten ontgelden. Eigenaars van een model dat evenveel CO2 uitstoot als een vergelijkbare benzinemotor moeten tot drie keer meer uitgeven aan geraamde BIV-kosten.

“Overheid kan zelfs minder inkomsten krijgen”

Bij de Vlaams-nationalisten ontkennen ze echter een forse belastingverhoging, weet Het Laatste Nieuws. Zo zal de herberekening van de autofiscaliteit in ieder geval, ondanks de invoering van de WLTP-testcyclus, budgetneutraal zijn. In andere woorden: de overheid zal niet meer geld ontvangen.

Zelfs het tegenovergestelde, dat de overheid minder geld ontvangt, behoort tot de mogelijkheden. “Het zou zelfs minder kunnen zijn, als mensen die een nieuwe wagen kopen een properdere wagen kopen. Dan zal de overheid net minder inkomsten hebben. De tarieven zullen aangepast worden zodat het niet plots voor iedereen veel duurder wordt”, citeert Het Laatste Nieuws de Vlaams-nationalisten. Wel zal wie een vervuilende auto koopt meer moeten betalen.

Lees meer:

Afgeschoten of niet, kilometerheffing ligt door CD&V opnieuw op tafel