Uittredend Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) past voor een nieuwe ministerpost. Hij was de afgelopen 10 jaar minister, maar “als minister ben je voor een deel publiek bezit, en dat heb ik nooit fijn gevonden.” Dat zegt hij in een interview met De Tijd.

Al sinds 2009 is Muyters minister geweest op Vlaams niveau. Eerst als minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport in de Vlaamse regering-Peeters II. Hij stapte hiervoor onverwacht over van VOKA naar de N-VA. Vanaf 2014 verkreeg hij de portefeuilles van Economie, Innovatie en Sport in Bourgeois I. Maar nu mag het dus stoppen, vindt Muyters.

Muyters stopt als minister, maar wil wel nog uitbollen in parlement

“Als minister van Werk pleit ik ervoor dat mensen regelmatig nadenken over hun carrière. Toen de verkiezingen eraan kwamen, heb ik voor mezelf de afweging gemaakt of ik nog vijf of tien jaar minister wilde zijn. Toen kwam ik tot de vaststelling dat tien jaar voor mij voldoende is”, zo verklaart het N-VA-kopstuk in De Tijd. “Het is goed dat er ook eens iemand anders die bevoegdheden beheert. En andere bevoegdheden spraken mij minder aan, want die zijn mijn specialiteit niet.”

Toch heeft Muyters (57) geen spijt. “Met de kennis die ik nu heb, zou ik het opnieuw doen”, klinkt het nog. Zijn afgelopen bevoegdheden waren dan ook een “droomportefeuille”, en sport een “passie”. “Voor een deel is minister zijn zoals aan topsport doen. Het is bijzonder intensief. Dat weegt op je en op je omgeving. Je komt overal en ziet iedereen, maar ik ben ervan geschrokken hoe weinig je als minister nog je vrienden ziet”.

Vaarwel zeggen aan de politiek doet Muyters echter niet, want hij is van plan om zijn zitje op te nemen in het Vlaams Parlement. “Ik wil me als parlementslid inzetten om de band tussen het bedrijfsleven en de politiek te verbeteren. Dat is weinig mensen gelukt. Ik ken beide werelden goed en hoop daarin een rol te spelen.”