Terwijl op Vlaams niveau de drie Zweedse partijen de onderhandelingen aanvatten is er federaal nog niet eens een begin van gesprekken tussen zwaargewichten N-VA en PS. Een reden te meer voor de N-VA om het confederalisme uit de koelkast te halen. Vicevoorzitter van de MR en ontslagnemend Waals minister Jean-Luc Crucke wil daar echter niets van weten. “Wij willen niet over confederalisme praten”, liet hij in Radio 1-programma ‘De Ochtend’ verstaan. “Wie dat wil, moet maar verhuizen”, aldus Crucke. 

Bij de PS staat alvast één iemand open voor het confederalisme: Charles Picqué. Zo stelde hij – in eigen naam weliswaar – dat de N-VA “het signaal zou moeten geven dat ze bereid is om een socio-economische prijs te betalen voor haar confederalisme”. “Deze grote ruilhandel tussen de PS en de N-VA is gewoonweg onaanvaardbaar voor de MR”, reageerde ontslagnemend minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) direct. “We hebben het communautaire niet vijf jaar lang in de ijskast gezet onder de regering-Michel, om nu plotseling in de preludes van de scheiding van België te duiken”, klonk het bij Wilmès.