Dorianne Aussems (26), presentatrice en DJ bij de publieke VRT-zender MNM (het vroegere Radio Donna) wil graag een (jonge) pedofiel aan het woord laten in haar ‘Generation M’-programma. Dat zegt ze in De Standaard. Bij de VRT zelf is men alvast niet tegen het idee, al deelt niet iedereen de mening.

“Ik zou graag eens een pedofiel uitnodigen in de uitzending. En liefst iemand jong”, zo vertelt Aussems in De Standaard. “Ik heb veel respect voor wie de moed heeft om daarover te getuigen. Tegenwoordig is er zo weinig inleving in anderen. Het begrip is vaak ver zoek. Als dat op een serene manier kan, waarom dan niet?” 

MNM-presentatrice wil ook graag “dronken jongeren die half op elkaar liggen” bespioneren

Het gaat voor alle duidelijkheid om iemand met pedoseksuele gevoelens die niet overgaat tot de daad, maar zich inhoudt. Terloops geeft Aussems echter zelf mee wat op een fantasie lijkt. Dit in een vermeend veranderde context van 12-jarigen die “al bezig [zijn] met seksuele experimenten achter een boom”, aldus Aussems. “Het observeren van jongeren vind ik zéér fascinerend. Laatst zat ik op tram 7 in Antwerpen, waar een groepje jongeren, al wat dronken, half op elkaar lagen en zo te zien diepe gesprekken voerden. Wat zou ik hen dan graag willen bespioneren, met een onzichtbaarheidsmantel zoals bij Harry Potter.”

Bij de VRT zijn ze alvast niet tegen het voornemen van Aussems. “Alles hangt ervan af hoe je die behandelt, op welke zender, op welke uur, in welke context”, zo laat de VRT-woordvoerster weten in De Standaard. “Bij ons gebeurt dat altijd op een respectvolle manier, met de nodige duiding, vanuit verschillende invalshoeken.”

Niet iedereen is evenwel tevreden over de uitspraken. “Euhm… Nee!”, tweet partijvoorzitter Tom Van Grieken van het rechtsconservatieve Vlaams Belang. “0.0 respect voor pedo’s. Dom idee. Normalisering pedofilie is walgelijk.”