Het aantal illegale transitmigranten dat werd opgepakt aan de voor transitmigranten populaire kust is sinds mei fors gedaald. Dat stelt gouverneur Carl Decaluwé in De Ochtend. Hij schuift verschillende oorzaken naar voor, zoals een verschuiving naar Noord-Frankrijk, maar de politie nuanceert. Zij stellen dat er minder transitmigranten worden opgepakt omdat hun prioriteiten elders liggen in de zomer. 

Momenteel zouden er ruim 200.000 illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) verblijven in ons land. Zeker in West-Vlaanderen, gezien haar geografische ligging een trekpleister voor transitmigranten, ondervindt men dagelijks de gevolgen van de illegalen die er verblijven. Diefstallen en inbraken zijn er dagelijkse kost, maar ook steekpartijen en aanrandingen zijn er niet zeldzaam meer.

Transitmigranten geen prioriteit

In de eerste maanden van dit jaar werd nog een forse stijging van het aantal transitmigranten genoteerd aan de kust, maar sinds mei daalde het aantal gearresteerde transitmigranten er fors. In 2018 werden er in juli 654 migranten opgepakt in West-Vlaanderen, dit jaar waren dat er 235.transmigranten opgepakt. De maand augustus telde vorig jaar 887 opgepakt transitmigranten, op dit moment zijn dat er 115 in 2019.

Volgens West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé zijn er verschillende verklaringen voor deze daling. Zo zou er een verschuiving hebben plaatsgevonden naar Noord-Frankrijk waar ze in kleine bootjes vanuit Calais in Engeland proberen te raken. “Al meer dan 1.000 mensen hebben dat geprobeerd. Ik vermoed dat er een verschuiving is naar de gemakkelijkste plaats om vlotter over te steken.” Daarnaast zou ook de Brexit een reden kunnen zijn voor de migranten om niet langer de oversteek te willen wagen.

Maar volgens de lokale politiezones aan de kust is er een heel andere en simpelere verklaring voor het lager aantal opgepakte transitmigranten: het probleem heeft geen prioriteit meer in de zomer. “Door de zomerdrukte, evenementen, toerisme en verloven is er in de provincie en vooral aan de kust geen capaciteit om op het fenomeen te werken. Er worden geen acties uitgestoken”, aldus Nico Paelinck, korpschef Westkust, aan VRT NWS.

Ook Decaluwé erkent dat het probleem verre van opgelost is. “We zullen zien wat er in de komende maanden gebeurt. Het is en blijft dweilen met de kraan open. We moeten blijven dweilen, want de kraan blijft open.”