Uit de meest recente Eurobarometer-enquête blijkt dat migratie met voorsprong de grootste zorg blijft van EU-burgers. Ondanks grote media-aandacht komt het klimaat pas op de tweede plaats.

De Eurobarometer-enquête peilt twee keer per jaar naar de mening van 27.000 Europeanen, uit 33 landen in totaal. Daaruit blijkt dat migratie met voorsprong de grootste zorg blijft van EU-burgers. 34 procent van de respondenten beschouwt immigratie als het meest urgente probleem, een daling van zes procentpunten ten opzichte van vorig jaar. Het thema voert de lijst aan in 21 landen en scoort het hoogst in Malta, Tsjechië, Estland, Slovenië en Nederland.

Klimaat

Het klimaat volgt met afstand op de tweede plaats en haalt 22%. Wel was er de laatste jaren een sterke groei van het belang van dat thema. Denemarken is het land waar men het meest bezorgd is over de klimaatverandering, gevolgd door Zweden en Finland.

De economie, de overheidsfinanciën van de lidstaten en het terrorisme haalden in de enquête elk 18% en delen dus de derde plaats. Het milieu scoort 13%.

Vertrouwen in EU stijgt

Volgens de Eurobarometer is het vertrouwen in de EU-instelling het hoogst sinds 2014. Ook ligt dat vertrouwen hoger dan het vertrouwen in de instellingen in de afzonderlijke lidstaten. 44% van de respondenten zegt vertrouwen te hebben in de EU, tegenover 34% voor hun nationale parlement of regering.

45% van de respondenten vindt de EU iets positiefs. 61% is optimistisch over de toekomst van de Unie en 55% is tevreden over de manier waarop de democratie in Brussel functioneert.