Duits bondskanselier Angela Merkel pleit ervoor opnieuw te starten met Europese reddingsmissies op de Middellandse Zee. Die zogenaamde reddingsmissies werden stopgezet na verzet van Italië, maar Merkel wil die dus herlanceren. Dat meldt het Nederlandse NOS.

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Sinds het aantreden van de nieuwe rechtse Italiaanse regering worden zogenaamde ‘reddingsschepen’ met illegale migranten echter consequent geweigerd. Hun modus operandi zou immers de laatste, cruciale schakel zijn in een keten van mensensmokkel, zo vindt men.

Wir schaffen das?

Italiaans vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) verzette zich dan ook sterk tegen de missie Sophia. Deze missie werd in 2015 opgestart door de Europese Unie met de oorspronkelijke bedoeling om mensensmokkel tegen te gaan. Uiteindelijk bleek missie Sophia meer een reddingsmissie te zijn dan een strijd tegen mensensmokkel en werden er maar liefst 50.000 migranten naar Europa gebracht met EU-schepen.

Begin dit jaar werd de missie stopgezet vanwege het Italiaanse protest, maar Duits bondskanselier Angela Merkel pleit er nu voor de EU-missie terug op te starten. “Het zou goed zijn als er weer een Europese patrouille zoals de missie Sophia komt, waarbij schepen van Europese staten mensen in nood redden”, aldus Merkel. Of dat ook zal gebeuren, is nog maar de vraag. Het draagvlak in Europa daarvoor lijkt klein. Wir schaffen das nicht?