Antwerps sp.a-schepen Tom Meeuws kan de nota van Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever (N-VA) allerminst smaken. “Mijn haren gaan recht staan als je die startnota leest” citeert VRT NWS de Antwerpse socialist. Wel probeert Meeuws – in tegenstelling tot oud-burgemeester Bob Cools die spreekt over een “casus belli” – geen olie op het vuur te gooien. “We gaan ervan uit dat onze coalitiepartners het bestuursakkoord gaan honoreren. Dat is een kwestie van fatsoen in de politiek”, klinkt het.

In plaats van de oppositie kozen de socialisten in Antwerpen voor een bestuur met de N-VA. Een van de argumenten voor zo’n Bourgondische coalitie (volgens de socialisten)? 5.000 nieuwe of grondig gerenoveerde sociale woningen, iets wat ook in het bestuursakkoord werd gebetonneerd. Op Vlaams niveau kiest De Wever evenwel voor een andere richting. “We blijven ernaar streven dat gemeenten het Bindend Sociaal Objectief, het vastgelegde aantal sociale woningen, bereiken. Gemeenten die dat aantal sociale woningen al bereikt hebben, krijgen enkel nog financiering voor renovatie zoals energetische maatregelen”, klinkt het in zijn formatienota. Antwerpen evenwel, zit al boven dat streefcijfer.

Bij de Antwerpse socialisten zorgt dit voor zenuwachtigheid. Zo spreekt Cools over een “casus belli” tegenover de krant De Morgen. “Als N-VA straks echt een bar, asociaal beleid wil doordrukken in Vlaanderen, vormt dat een probleem in Antwerpen. Dat is zeker. Dan moet je als partij overwegen om het bestuur te verlaten” klinkt het bij de oud-burgemeester. Meeuws begrijpt het ongenoegen. “Mijn haren gaan recht staan als je die startnota leest, dat is bij alle rechtgeaarde socialisten zo. Er zitten maatregelen in die wij bijzonder kwalijk vinden”, citeert VRT NWS de Antwerpse sp.a-topman.

Meeuws: “Gaan ervan uit dat onze coalitiepartners het bestuursakkoord gaan honoreren”

Niettemin gaat Meeuws “ervan uit dat onze coalitiepartners het bestuursakkoord gaan honoreren”. “Dat is een kwestie van fatsoen in de politiek”, klinkt het. Een ‘spexit’ (een samentrekking van ‘sp.a’ en ‘exit’), zelfs al gaat het nieuwe Vlaamse regeerakkoord in tegen het Antwerpse bestuursakkoord, is evenwel nog niet voor meteen. “Als een nieuwe Vlaamse regering een cruciaal andere richting zou uitgaan dan datgene wat wij in een bestuursakkoord hebben afgesproken in de grootste stad van Vlaanderen, gaan wij uiteraard rond de tafel zitten met onze coalitiepartners”, stelt Meeuws.

Hoewel de sp.a niet betrokken is bij de Vlaamse formatie, heeft Meeuws naar eigen zeggen vertrouwen in de Vlaamse onderhandelingen. “Voor Open Vld en N-VA zitten er op Vlaams niveau mensen te onderhandelen met een stedelijk hart; onze eigen burgemeester (De Wever, n.v.d.r.) en Bart Somers van Mechelen. Ik ga ervan uit dat die de kracht van steden om bijvoorbeeld de armoede echt te bestrijden, dat die dat ernstig nemen”, citeert VRT NWS de Antwerpse sp.a-topman.