Marokkaanse vrouwen zelf in short op straat uit solidariteit: #YesWeShort

0
2920

In de Marokkaanse kuststad Casablanca zijn tientallen vrouwen en mannen op straat gekomen. Dit uit solidariteit met de Belgische meisjes van vzw Bouworde. Die werden vorige week bedreigd met onthoofding omdat ze een short droegen tijdens hun werkzaamheden in en voor het land. Hierna annuleerde de vzw alle bouwkampen in het land. Maar, “we willen een signaal sturen aan de mensen die ons extreem gedachtegoed willen opleggen en die het imago van ons land vernietigen”, klinkt het nu bij de organisatoren van de #YesWeShort-mars. Dat schrijft onder meer Morocco World News.

De betoging vond zaterdag plaats na een oproep op sociale media. Casablanca bevindt zich op zo’n 500 kilometer van Taroudant, waar de Belgische vrijwilligsters aan de slag waren, maar is een belangrijke metropool in het land. “Wij willen duidelijk maken dat iedereen een vrije keuze heeft”, zo zegt initiatiefneemster Latifa Machtali aan TV5Monde. “Of je nu een boerka draagt, een djellaba of een short, iedereen is vrij om zelf te kiezen.”

Na islamistische terreurdreiging tegen Belgische meisjes in short: “Nee aan het obscurantisme!”

De slogan van de mars, die wel slechts maximaal een honderdtal mensen op de been bracht, luidde ‘#YesWeShort’, maar ook ‘Non à l’obscurantisme’ ofwel ‘Nee aan het obscurantisme’ (hetgeen mensen opzettelijk in duisternis, onwetendheid houden, inhoudt).

Een leerkracht werd vorige week opgepakt in het islamitische koninkrijk Marokko na het uiten van dreigementen tegenover de Belgische meisjes die meehielpen met Bouworde vzw. Die laatsten verrichtten vrijwilligerswerk in het land en figureerden in die hoedanigheid in een recente videoclip die ook op de Marokkaanse televisie werd afgespeeld.

De leerkracht bleek echter niet alleen in zijn extremistische opvattingen en reageerde op een eerder negatief bericht vanwege Ali El Asri, lid van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD). “Sinds wanneer gaan Europeanen werken in kledij die bedoeld is om te zonnebaden”, hekelde de strenge moslimpoliticus zo op Facebook.

Lees ook:

Bouworde annuleert alle bouwkampen naar Marokko na terreurdreiging

Marokkaanse leerkracht wil Belgische meisjes in short onthoofden