Een leerkracht in het islamitische koninkrijk Marokko is opgepakt na het uiten van dreigementen tegenover enkele Belgische meisjes. Die laatsten verrichtten vrijwilligerswerk in het land via Bouworde vzw en figureerden in die hoedanigheid in een recente videoclip die ook op de Marokkaanse televisie werd afgespeeld. Dat brengt VRT NWS.

De man die het haatbericht verspreidde, hekelde het feit dat de meisjes in korte broek werkten, ook al zijn de temperaturen in het woestijnland aanzienlijk. Hij riep zelfs op tot onthoofding van de meisjes. De 26-jarige leerkracht is inmiddels opgepakt. Dit in het noorden van Marokko, wegens het aanzetten van terroristische daden.

“Sinds wanneer werken Europeanen in Marokko in kledij die voor zonnebaden dient?”

Toch blijkt de islamistische leerkracht niet alleen met zijn extremistische opvattingen in zijn land, tenminste wat betreft het afkeuren van zomerkledij voor vrouwen. Ali El Asri, lid van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), uitte evenzeer zijn ontevredenheid over de kledingkeuze van de vrijwilligers. “Sinds wanneer gaan Europeanen werken in kledij die bedoeld is om te zonnebaden”, hekelde de strenge moslim zo op Facebook. Andere Marokkanen op Facebook prezen echter de “toewijding” van de vrijwilligers die “het werk kwamen doen in plaats van de lokale leiders”.

Bouworde vzw zelf reageerde ook reeds op de feiten in een persmededeling. “[In een video] is te zien hoe onze jongeren zich inzetten om de straten van het dorp te herstellen die beschadigd zijn na hevige regenval. Extremisten vinden dat ze ongepast gekleed gaan en hebben het over een gebrek aan respect voor de Marokkaanse cultuur”, zo luidt het. “Bouworde betreurt de bedreigingen die werden geuit.” Maar, zo verzekert de vzw, “de lokale politie spreekt niet van een concreet gevaar voor onze vrijwilligers aangezien de leerkracht in kwestie op zo’n 800km van de regio waar onze vrijwilligers actief zijn werd gearresteerd, maar neemt [wel] elke vorm van bedreiging ernstig.”

Momenteel zijn er nog drie vrijwilligersgroepen van Bouworde vzw actief in Marokko. Het gaat in totaal om 37 jongeren. De groep die in Adar verbleef, is momenteel in Taroudant waar ze na tien dagen werken nog vijf dagen zullen genieten van hun vrij tijd.