In Nederland is gisteren een man gearresteerd toen die met een bivakmuts rondliep bij een betoging tegen het boerkaverbod. Door het dragen van een bivakmuts wilde de man een statement maken en de dubbele standaarden die gehanteerd worden aankaarten. Met succes dus. De boerkavrouwen (of mannen) werden met rust gelaten door de politie.

Sinds 1 augustus is het dragen van gezichtsbedekkende kledij, zoals een boerka maar ook een bivakmuts, verboden in Nederlandse publieke gebouwen of op het openbaar vervoer. Nederlandse moslims lijken zich echter niet zomaar neer te leggen bij dat verbod en kondigden al aan er zich niet aan te zullen houden. Tal van islamitische organisaties lieten weten mogelijke boetes te zullen betalen.

Bivakmuts

Gisteren vond in Den Haag een betoging plaats tegen het boerkaverbod. Op dergelijke demonstraties is het dragen van gezichtsbedekkende kledij verboden wegens veiligheidsoverwegingen, maar daar werd tijdens de boerka-betoging schijnbaar een uitzondering voor gemaakt. Een honderdtal opgedaagde islamisten paradeerde ongestoord met boerka (en dus volledig onherkenbaar) door de Haagse straten.

Een Nederlandse man besloot de proef op de som te nemen om de dubbele standaarden aan te kaarten die volgens hem gehanteerd worden. Hij zette een bivakmuts op tijdens de betoging om te zien of ook hij met gezichtsbedekkende kledij mocht rondlopen. “Als ik het doe, dan krijg ik daar last mee”, aldus de man aan de Nederlandse omroep PowNed.

Het bleken profetische woorden te zijn. Niet lang nadat de man zijn bivakmuts opzette, werd hij achterna gelopen door een agent in burger. Hij controleerde de identiteit van de man, “in het kader van de veiligheid”. Op de vraag waarom hij wel gecontroleerd werd en de boerkadragers niet, kon de agent geen antwoord geven. Nadat de politie de man met bivakmuts gecontroleerd had en zijn naam door de databank gehaald had, mocht hij beschikken.

Maar, niet veel later ging de politie zelfs nog een stapje verder in het handhaven van het verbod op gezichtsbedekkende kledij. Niet bij de boerkavrouwen – uiteraard – maar bij de man met bivakmuts. De man werd aangemaand om zijn bivakmuts af te zetten, maar toen hij dat weigerde werd hij aangehouden. Zijn missie om de toegepaste dubbele standaarden aan te kaarten is dus geslaagd. Op sociale media wordt hij dan ook geëerd als een held, de #bivakmutsman is intussen trending.