De Antwerpse politie is een onderzoek gestart naar de onbekende man die op de Keyserlei in Antwerpen pamfletten uitdeelde waarin vrouwen worden opgeroepen een boerka te dragen. Het dragen van een hoofddoek volstaat immers niet, klinkt het. Open Vld-politica Zelfa Madhloum kreeg een dergelijk pamflet en uitte haar verontwaardiging op sociale media. Dat meldt HLN.

Enkele dagen geleden was Open Vld-politica Zelfa Madhloum aan het wandelen op de Antwerpse Keyserlei, toen ze plots benaderd werd door een schijnbaar streng-gelovige moslim. Hij gaf de politica een opvallend pamflet. “Voor ik doorhad waar het over ging, was de man die mij het papier gaf al weg. Ik heb hem nog proberen te zoeken, maar in de massa aan het Centraal Station heb ik hem niet meer teruggevonden”, aldus Zelfa Madhloum.

Geen hoofddoek, wel boerka

Volgens de politica is het geen toeval dat net zij een dergelijk pamflet kreeg. “Ik draag geen hoofddoek maar ik heb wel migratieroots, daarom werd mij het pamflet toegestopt. Het deed me huiveren, niet het minst omdat mijn roots teruggaan naar Irak, het land van mijn ouders dat verwoest is door dit soort extreme gedachtegoed.”

Het is vooralsnog niet duidelijk wie er achter de boerka-boodschappen zit. “Het was een volwassen man met een serieuze baard. Meer weet ik niet. Ondertussen ben ik naar de politie getrokken die de zaak nu onderzoekt”, klinkt het aan Het Laatste Nieuws. De politie bevestigt de feiten en stelt dat er een onderzoek geopend werd. Meer informatie kunnen ze momenteel niet geven.

Madhloum roept de politiek in ons land op om snel werk te maken van een controle-orgaan voor moskeeën in België, om dit soort extremisme tegen te gaan. “We weten als maatschappij niet wat er allemaal gezegd wordt achter die gesloten deuren. Dat is gevaarlijk. Er moet een zekere controle zijn zodat we als maatschappij weten wat er verteld wordt in de moskee. In andere landen gebeurt dat al, wij mogen niet achterblijven.”