In Leuven blijft de ophef rond de vermeend extremistische Al Ihsaan-moskee voortduren. Vorige maand kwam Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) tot de conclusie dat de erkenning van die moskee zal ingetrokken worden. Dat betekent ook het opschorten van subsidies. Dit wegens vrouwonvriendelijke en radicale, salafistische opvattingen die werden uitgedragen, onder meer rond het slaan van vrouwen. Het stadsbestuur van Leuven vindt echter dat er geen redenen zijn om de erkenning in te trekken. Dat brengt Het Laatste Nieuws. “We veroordelen en bestrijden elke vorm van extremisme maar dat geldt ook voor polarisering”, vertelt burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) die samen met CD&V en Groen het stadsbestuur leidt.

“We veroordelen en bestrijden elke vorm van extremisme maar dat geldt ook voor polarisering”, zo vertelt burgemeester Ridouani. “We roepen minister Homans op om in dialoog te gaan met de Al Ihsaan-moskee.” Nochtans zou de moskee volgens informatie van Homans heeft de moskee sinds december opnieuw een hulpimam ingehuurd die eerder werd geschorst. Ook zou er salafistisch of radicaal islamitisch onderwijs worden gehouden in en rond de moskee en is het moskeebestuur hiervan op de hoogte. Redenen genoeg om dus om de erkenning in te trekken, zo vond Homans vorige maand.

Maar het Leuvens “stadsbestuur blijft kiezen voor dialoog, samenwerking en verbondenheid in de stad en pleit ervoor om elke vorm van polarisering en extremisme in de samenleving en in elke religie te veroordelen en te bestrijden. We roepen minister Homans op in gesprek te gaan met de vertegenwoordigers van Al Ihsaan”, zo citeert Het Laatste Nieuws Ridouani nog. “We verdedigen intens de vrijheid van religiebeleving maar we zijn even intens in de strijd tegen elke vorm van extremisme, ook ik voor wie er zou aan willen twijfelen.” Ook schepen van Erediensten Carl Devlies (CD&V) sluit zich aan bij die boodschap.

Moskee ontkent in alle toonaarden extremistische betrokkenheid

Bij de moskee zelf ontkent men salafisme te steunen en neemt men “afstand van elke extremistische stroming”. Feit blijft echter wel dat dat de ontslagen hulpimam les mocht blijven geven binnen Al Ihsaan. Dezelfde man – waarvan de moskee “geen indicaties van salafisme” heeft, “toen niet en nu niet” – deelde bovendien meermaals citaten van salafistische geleerden post op zijn Facebook-profiel.

En dat er sinds 2017 – toen de moskee in opspraak kwam nadat een vrouwonvriendelijke preek uit het vrijdaggebed werd online geplaatst – geen preken meer worden gepubliceerd in het Nederlands op de website van de moskee zou dan weer liggen “aan het feit dat we nog geen vertaler hebben gevonden die vrijwillig die taak op zich wil nemen en de nodige capaciteiten heeft om dat te doen”, dixit de vertegenwoordigers van de moskee die dinsdagavond tekst en uitleg kwamen geven in de commissie Veiligheid onder leiding van Leuvens gemeenteraadslid Rik Daems (Open Vld).

Geen paniek meisjes, uw vrouw met stok slaan is een ‘softe vorm van salafisme,’ volgens Carl Devlies van CD&V Leuven.

Publiée par Lorin Parys sur Mercredi 21 août 2019

Lees ook:

Homans wil erkenning en subsidiegeld moskee Leuven intrekken