De Franstalige socialisten schuiven coryfee Laurette Onkelinx naar voren voor het Belgische Eurocommissariaat, zo weet Le Soir en werd anoniem bevestigd aan de RTBF. Het probleem voor Onkelinx? De huidige ontslagnemende regering – waar de PS niet inzit – zal over de kandidatuur beslissen. Bijgevolg zou ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) meer kans maken.

In principe moet ons land uiterlijk 25 augustus een kandidaat-Eurocommissaris voordragen. Hoe langer we wachten, hoe kleiner de kans dat we een belangrijke portefeuille krijgen. Voormalig Vlaams minister-president en huidig Europarlementslid Geert Bourgeois (N-VA) verwacht niet dat België nog een belangrijke positie krijgt. “Weken geleden werd er al gewheeld en gedeald. Polen en Italië steunden de aanstelling van Ursula von der Leyen als Commissievoorzitter in ruil voor een belangrijke bevoegdheid”, stelde hij eerder tegenover De Morgen.

Vooralsnog tipt men Didier Reynders (MR) als grote kanshebber aan. Een van de redenen? Vlaanderen levert met Marianne Thyssen de huidige Eurocommissaris en nu is het – althans volgens de Franstaligen – tijd voor een Franstalige Eurocommissaris. Niet iedereen kan zich daar echter in vinden. Zo wil de N-VA het Belgische Eurocommissariaat in Vlaamse handen houden en heeft Kris Peeters (CD&V) naar verluidt nog ambities.

Onkelinx in plaats van Reynders?

Bij de Franstalige socialisten scharen ze zich (nog) niet achter de kandidatuur van Reynders. Zo schuift de PS Onkelinx naar voren, althans volgens Le Soir en bronnen van de RTBF. Niettemin zijn de kansen van Reynders groter aangezien de PS niet in de (ontslagnemende) regering zit.