Voormalig Brugs burgemeester en oud-Vlaams Parlementslid Renaat Landuyt (sp.a) is kritisch voor zijn oude partij nu zijn politieke exit achter de rug is. Dat laat hij weten aan de Krant van West-Vlaanderen. “Hoe je zo op je knieën kan zitten om te mogen meedoen, snap ik niet.”

Zoals beloofd, nam oud-burgemeester Landuyt na zijn kiesnederlaag in oktober in Brugge afscheid van de politiek. Thans is hij advocaat en noemt hij zichzelf al zelfs “partij- en politiek onafhankelijk”. Die uiting is niet toevallig, want kritiek voor zijn partij wordt niet gespaard in een KW-interview.

Vooral het enthousiasme van de sp.a om toch maar mee te mogen doen, bleek een doorn in het oog. Na de sp.a-kiesnederlaag van 26 mei zei voorzitter John Crombez om voor de oppositiebanken te kiezen, maar enkele weken later werden er al gesprekken gevoerd met informateur Bart De Wever (N-VA). Tevergeefs, er werd toch gekozen voor Zweeds 2.0.

Landuyt: “Eindelijk komt er een Vlaamse justitie”

“Hoe je zo op je knieën kan zitten om te mogen meedoen, dat snap ik niet”, zegt Landuyt. “Ik was meer van de lijn: blijf cool, hou vast aan je programma en kijk met wat ze afkomen. Bon, ik ben maar een toeschouwer, net als iedereen. Met die uitzondering dat ik na 28 jaar de houding van sommigen kan voorspellen.”

Toch is Landuyt tevreden dat er zaken zijn overgenomen van zijn programmapunten. “Ze willen eindelijk beginnen met een soort Vlaamse justitie, iets waar ik al jaren voor pleit. Vanuit een sociale reflex, niet vanuit een flamingantische”, zo vertelt Landuyt die spreekt op basis van een conceptnota die nu zou besproken worden door de Vlaamse gesprekspartners. “Ik voel dat deze nota al is doorgesproken door de partijen. En CD&V kan nu zeggen dat het een nota van De Wever is, om dan later een paar punten te kunnen verzachten. Dat zal een deel van de deal zijn. Anders hadden ze moord en brand geschreeuwd toen de nota uitlekte. Na 28 jaar lees je dat tussen de lijnen. Leuk, behalve dat je ook ziet welke fouten je eigen partij keer op keer maakt.”