Kyra Gantois, een van de kopstukken van Youth For Climate (YFC) naast Anuna De Wever, stapt op uit die protestgroep. Dat zegt ze in een uitvoerige update op Twitter. “Ik ben het gewoon beu om behandeld te worden als een stuk vuil.” Gantois belooft echter haar inzet voor het klimaat verder te zetten op andere manieren dan samen met de ‘klimaatspijbelaars’.

Op Twitter doet Kyra Gantois haar verhaal over de wrevel die bestaat binnen de Youth For Climate-groep rond Anuna De Wever. Geruchten over onenigheid gingen al enige tijd rond, maar worden nu bevestigd door Gantois. Eerder liet de jonge twintiger zich ook al opmerken door een andere versie te brengen over de Pukkelpophetze van enkele dagen geleden dan die van Anuna De Wever, alsook door het recht op Vlaamse vlaggen dragen te beschermen op het festival.

Gantois: “Geen plek voor kritische geesten binnen Youth For Climate”

Volgens Gantois werd ze meer en meer uitgesloten door de rest van het YFC-bestuur. Van enige jaloezie ten aanzien van Anuna De Wever zou echter geen sprake zijn. “Dat deed er zeker niet toe”, schrijft Gantois. “Maar wat niemand zag, is dat ik bijna alles organiseerde achter de schermen en (…) nooit de kans kreeg mijn eigen ding te zeggen.”

Gantois zou wél uitgesloten zijn omwille van dissidente opvattingen. Anuna De Wever zou Gantois zo gezegd hebben dat die laatstgenoemde “niet meer in de media mocht komen omdat ik gezegd heb dat ik VOOR Vlaams Belang en VOOR Tom Van Grieken ben”, aldus nog de roodharige. “Even duidelijkheid: in dat artikel heb ik enkel gezegd dat ik begrijp waarom mensen voor Vlaams Belang stemmen omdat Tom Van Grieken wel goede praatjes kan verkopen.”

“Mensen met een eigen mening horen daar niet”, schrijft ze samenvattend over haar oude protestgroep. “Ik ben een persoon die kritisch nadenkt, bij alles wat ik zie. Ik volg niet zomaar een kudde. Ik ben niet links, niet rechts.” De jonge vrouw belooft wel om haar engagement voor het klimaat verder te zetten, maar dit zal dus niet in samenwerking met Youth for Climate zijn.

Lees ook:

Kyra Gantois na opening onderzoek: “Anuna lag te slapen en zag niets”