Donderdag raakte bekend dat het parket van Limburg een onderzoek opent naar de incidenten op Pukkelpop vorige week. Nadat klimaatactiviste Anuna De Wever werd uitgejouwd in de ‘Boiler Room’ na een ‘Clap for Climate’-oproep, zou De Wever ook nog zijn belaagd op de camping door jongens met Vlaamse leeuwen. Er zouden zelfs flessen urine zijn gegooid. Kyra Gantois – die samen met Anuna De Wever de klimaatspijbeldagen organiseerde – was zelf niet bij de baldadigheden op de camping, maar ze vraagt zich af of het parket wel eerlijk en op een gelijke manier voor allen handelt. Er zijn “deze zomer meerdere vrouwen verkracht […] op festivals, starten ze daar ook een onderzoek naar, dan?” Bovendien benadrukt Gantois dat De Wever gewoon lag te slapen tijdens de belaging.

De Pukkelpop-hetze rond Anuna De Wever blijft nazinderen. Nadat het ‘Youth for Climate’-kopstuk werd uitgejouwd op het festival zouden enkele rechtse jongelingen met Vlaamse vlaggen De Wever en co nog hebben belaagd. Het parket heeft daarom op eigen initiatief een onderzoek geopend. Niet veel later diende De Wever samen met enkele andere jongeren ook een klacht in. Kyra Gantois, ‘compagnon de route’ van De Wever, stelt zich echter vragen bij de justitiële gang van zaken.

Kyra Gantois aan parket: "Anuna lag te slapen en heeft niets gezien"
Schermafbeelding van Twitter: De tweet van Kyra Gantois werd 140 keer geretweet en bijna 600 keer leuk bevonden voor te worden verwijderd.

“Niet fair” dat Anuna voorkeursbehandeling zou krijgen

“Ik stel de incidenten zelf niet in vraag. Wat gebeurd is, moet onderzocht worden, maar het gaat mij om het feit dat ze een bekende naam gebruiken om het in de aandacht te brengen”, zo vertelt Gantois aan SCEPTR. Het is goed dat er “beter en sneller” kan gereageerd worden, maar handelt het parket op een gelijke manier voor alle baldadigheden op festivals? Want anders is het “niet echt fair”, vindt ze nog. En “[Anuna] heeft in meerdere interviews verteld dat ze lag te slapen en niks gezien of gehoord heeft.”

“Ik vergeleek het met het feit dat er meerdere vrouwen verkracht zijn deze zomer en dat daar niks of weinig mee gebeurt. Niet dat [het incident op de camping] niet onderzocht moet worden of dat het minder erg is, maar mensen hebben er wel frustraties over”, zegt Gantois verder terwijl ze zich ook afvraagt of men niet beter het probleem intern had aangepakt, in plaats via de media. “Veel mensen stellen zich ook de vraag wat er gebeurd is en/of het wel gebeurd is, omdat ze geen bewijzen zien. [Ook vragen ze] waarom Anuna een klacht indient, aangezien ze […] zelf zegt dat ze niks gehoord of gezien heeft. [Overigens,] als het over een andere ‘bekende persoon [had gegaan,] dan had ik op exact dezelfde manier gereageerd.”

Rebelse Gantois hekelt “linkse hokjesdenken”

Gantois liet zich vorige ook opmerken door het op te nemen voor de vele jongeren op Pukkelpop die niemand lastig vielen, maar wel een Vlaamse leeuw mee hadden. De festivalleiding ging vorige week immers even over tot het algemeen verwijderen van de Vlaamse zogenaamde “collaboratievlaggen”: in werkelijkheid Vlaamse leeuwenvlaggen zonder rode klauwen, ook wel de Vlaamse strijdvlag genoemd. In de media werd even gesteld dat dit uit reactie was op het belagingsincident op de camping, maar de festivalleiding bleek al vroeger met de ‘zuivering’ gestart te zijn.

Volgens Gantois maakte het echter niet uit “of die jongeren een Vlaamse Vlag bij hebben of een vlag van Groen. Dan moeten ze ook de pridevlaggen gaan weghalen?”, zo klonk het toen kritisch op Twitter. Later zouden excuses volgen vanwege Pukkelpop. Aan SCEPTR zegt ze nog het volgende over de hetze: “Veel mensen denken nu dat ik een ‘rechtse’ ben. Ik vind het jammer dat als je een mening geeft die niet past in het linkse hokjesdenken je direct rechts bent. Ik ben geen van [beide] en ik heb gewoon als persoon een mening waar ik voor uit wil komen, omdat velen hun mening niet durven delen”.

Lees ook:

Klimaatactiviste Kyra Gantois keurt beslissing Pukkelpop af