Kris Van Dijck (N-VA), kortstondig voorzitter van het Vlaams Parlement en burgemeester van Dessel, veroorzaakte vorige maand een ongeval terwijl hij flink onder invloed was. Zo bleek hij 1,42 promille in zijn bloed te hebben terwijl de limiet 0,50 is. Volgens de krant De Standaard krijgt deze gebeurtenis een strafrechtelijk staartje. Zo vorderde het openbaar ministerie een boete van 1.600 euro en een intrekking van zijn rijbewijs. Verder krijgt de oud-voorzitter van het Vlaams Parlement mogelijks een alcoholslot en moet hij de door hem gemaakte schade vergoeden.

Van Dijck reed vorige maand in dronken toestand rond 03u00 in Dessel tegen een geparkeerde aanhangwagen in de Koolvenstraat, nochtans een kaarsrechte weg die ‘s nachts goed verlicht is. Zijn wagen kon niet meer vooruit of achteruit, en de politie werd onmiddellijk gebeld door de eigenaar van de aanhangwagen. De politie van zone Geel werd erbij gehaald, om zo mogelijke partijdigheid te vermijden. Een burgemeester is immers hoofd van de lokale politie in zijn gemeente/stad. Wat bleek? Van Dijck had op het moment van de test zo’n 1,42 promille in zijn bloed, flink boven het toegestane maximum van 0,5.

Boete, schadevergoeding, intrekking rijbewijs én alcoholslot?

Op het moment van het ongeval zou de N-VA-politicus, volgens een gerechtsdeskundige, tussen de 1,5 en 1,8 promille alcohol in zijn bloed hebben gehad. Dit zou voor Van Dijck een naar gevolg kunnen hebben. Zo moet sinds 1 juli 2018 iedere bestuurder die met minstens 1,8 promille alcohol achter het stuur plaatsnam, onmiddellijk en verplicht een alcoholslot in zijn wagen laten installeren. Walter Damen, de advocaat van Van Dijck, betwist echter dat de politicus onder deze nieuwe bepaling valt. “De rechtbank moet uitgaan van de voor de beklaagde meest gunstige hypothese. Het is niet bewezen dat mijn cliënt zoveel alcohol in het bloed had”, citeert De Standaard Damen.

Naast een alcoholslot vorderde het openbaar ministerie een geldboete van 1.600 euro, waarvan de helft met uitstel. Verder eist het parket dat het rijbewijs van Van Dijck voor 15 dagen zal worden ingetrokken. Tevens vragen de eigenaars van de aanhangwagen, waar de N-VA-politicus op botste, een schadevergoeding.

Lees meer:

Kris Van Dijck: “Glaasje te veel is geen criminele daad”