Kyra Gantois, de 19-jarige klimaatactiviste die samen met Anuna De Wever de verschillende klimaatmarsen op gang trok, begrijpt de beslissing van Pukkelpop om Vlaamse vlaggen te verwijderen van de camping niet. Gantois werd donderdagnacht zelf nog uitgejouwd tijdens een actie voor het klimaat op één van de podia.

“Vlaggen wegnemen vind ik er persoonlijk een beetje over”, klinkt het bij de 19-jarige klimaatactiviste op Twitter. “We hebben hier buren op de camping met een Vlaamse vlag en die doen hier geen vlieg kwaad en zorgen totaal niet voor overlast.” Gantois is het dus niet eens met de beslissing van Pukkelpop om de Vlaamse leeuwvlaggen te verwijderen van de camping. De organisatie van het festival besloot vrijdag om de naar eigen zeggen “zwarte collaboratievlaggen” weg te halen van de camping nadat Anuna De Wever op de camping belaagd zou zijn geweest door “jongens met Vlaamse vlaggen”. Nochtans was de organisatie al vóór de actie van ‘Youth for Climate’ “bezig” met de Vlaamse strijdvlaggen na klachten hierover op Twitter.

“Ook de pridevlaggen gaan weghalen?”

De klimaatactiviste vindt wel dat de jongeren die De Wever belaagd zouden hebben hiervoor een gepaste straf moeten krijgen. Het is evenwel de reactie van de organisatie die volgde op het incident waarmee ze het moeilijk heeft. “Gaan veralgemenen en ineens al de vlaggen weghalen… Dan maak je er weer een politiek getint drama van”, leest het op Twitter. “Terwijl dat niet uitmaakt of die jongeren een Vlaamse vlag bij hebben of een vlag van Groen. Dan moeten ze ook de pridevlaggen gaan weghalen?”.

Gantois nam donderdagnacht zelf deel aan de actie van ‘Youth for Climate’ op één van de podia van Pukkelpop. Zij werden evenwel op boegeroep onthaald door de festivalgangers. “Ik vind het helemaal oké als jongeren het niet eens zijn met onze acties, maar ik vind dat een beetje respect altijd wel op zijn plaats is”, zei ze daarover aan onze redactie. “Wij zijn ook nog steeds mensen met gevoelens en als er bier naar ons gegooid wordt is dat niet respectvol met elkaar omgaan.”

Lees ook:

Excuses van Pukkelpop na verwijderen Vlaamse vlaggen