In principe moet ons land eind augustus een kandidaat-Eurocommissaris voordragen. Het probleem? Hoe langer ons land wacht, hoe kleiner de kans dat we een belangrijke portefeuille krijgen. Volgens De Morgen hangt er aan het Belgische immobilisme, nog een tweede ‘nadeel’. Doordat nieuwbakken Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen een genderevenwicht eist, er al 12 mannen en 8 vrouwen werden voorgedragen, groeit de kans dat België een vrouw moet voorgedragen. Dit zou een streep door de rekening van de ambities van Europarlementslid Kris Peeters (CD&V) en ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kunnen zijn.

In principe moet ons land eind augustus een kandidaat voor een Eurocommissariaat voordragen. Hoewel de Commissievoorzitter zelf beslist over de verdeling van de portefeuilles, onderhandel(d)en andere landen al over een belangrijke post voor hun onderdaan. In België daarentegen zoeken informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) nog naar een consensuskandidaat.

Traditioneel echter maakt een Eurocommissariaat deel uit van de regeringsonderhandelingen. Zo werd Kris Peeters (CD&V) geen premier omdat de christendemocraten met Marianne Thyssen een Eurocommissaris kregen. Het gevolg? België grijpt straks misschien (opnieuw) naast een belangrijke portefeuille. “Als we nog langer wachten, blijven we over met de Eurocommissaris voor Meertaligheid, met alle respect voor die functie”, stelde Europees Parlementslid Peeters (CD&V) eerder tegenover De Morgen.

Slecht nieuws voor Peeters en Reynders

In België doen de namen van informateur Didier Reynders (MR) en CD&V-boegbeeld Kris Peeters de ronde als kandidaat-Eurocommissaris. Het probleem voor de twee politici? Von der Leyen beloofde een genderevenwicht, met 13 vrouwelijke en 13 mannelijke Eurocommissarissen. Momenteel werden er – op een totaal van 26 Eurocommissarissen – al 12 mannen en 8 vrouwen voorgedragen. Het gevolg? Slechts één land op de zes mag nog een man nomineren.

Er doen, zo weet De Morgen, echter ook alternatieven voor Reynders en Peeters de ronde. Zo zou men in diplomatieke kringen rekening houden met een verlenging van het mandaat van huidig Eurocommissaris Thyssen. Daarnaast doet ook de naam van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten de ronde. Het probleem? Een Eurocommissariaat levert weinig stemmen op en heeft een grote invloed op de verdeling van de ministerposten.

Lees meer:

Bourgeois: “Belgische Eurocommissaris moet Vlaming zijn”