Boris Johnson (Con.), de nieuwste premier van het VK, zou plannen hebben om door een interventie van koningin Elizabeth II het parlement op te schorten. Hierdoor zou het parlement een harde brexit niet kunnen tegenhouden op 31 oktober, de laatste deadline voor de Britse EU-uitstap. Dat schrijven BBC en Sky News.

‘Bojo’ zal de Britse koningin vragen om het parlement op te schorten. Dat orgaan zou immers plannen hebben om ofwel Johnson ten val te brengen ofwel controle te krijgen over de parlementaire agenda. Door samenwerking van de oppositie zou men via die controle een harde brexit kunnen voorkomen. Johnson wil daar echter een stokje voor steken door de koningin in te schakelen. Zo vroeg als volgende week, wanneer de parlementsleden voor het eerst terug samenkomen na het zomerreces, zou Elizabeth II dan het parlement opschorten.

Britse koningin die op vraag van Johnson parlement op cruciaal brexit-moment opschort? Gewone gang van zaken of “constitutioneel vraagstuk”?

Het parlement zou opgeschort worden van 9 september tot 14 oktober, allicht voldoende lang om te voorkomen dat het parlement iets kan ondernemen tegen 31 oktober, de datum waarop Johnson belooft heeft dat het VK – met een akkoord of niet – uit de EU stapt. Op 14 oktober zou de koningin dan haar speech geven waarbij de legislatieve agenda van Johnsons nieuwe regering zal toegelicht worden.

James Cleverly, de partijvoorzitter van de Conservatieven, relativeerde al het belang van zo’n handeling en liet weten dat de overheid simpelweg de speech van Elizabeth II voorbereidt, “net als alle andere regeringen doen”. Oud-premier John Major (Con.) zei in juli daar echter nog iets anders over, gezien het achterliggende doel van een harde brexit: “De koningin komt dan in het middelpunt te staan van een constitutioneel vraagstuk. Geen enkele ernstige politicus zou het staatshoofd in zo’n benarde positie mogen brengen.”

Lees ook:

VK wil vrij verkeer EU-burgers direct afschaffen bij Brexit