De kansen op een Bourgondische coalitie, met Open Vld, N-VA en sp.a, lijken te groeien. Gisterenavond zette de sp.a-bijeenkomst van de lokale afdelingsvoorzitters hiervoor het licht op groen en ook Open Vld uitte zich vandaag als voorstander. Vlaams Belang, vandaag nog steeds een formele gesprekspartner van N-VA, kijkt de evolutie met argusogen aan. “De socialisten hebben de verkiezing bovendien verloren”, benadrukt fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) via VTM.

Een Bourgondische coalitie (met Open Vld, sp.a en N-VA) wordt meer en meer waarschijnlijk. Zo’n politiek verband bestaat al in Antwerpen, en ook Kortrijk wordt door zo’n coalitie bestuurd, benadrukte Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk voor Open Vld, nog deze ochtend. Maar zo’n piste zou in ieder geval de deur dichtdoen voor Vlaams Belang, de verkiezingsoverwinnaar waarmee N-VA al twee maanden praat en wiens voorzitter Tom Van Grieken vorige week nog een ‘loser’ werd genoemd door diezelfde Van Quickenborne.

Janssens (Vlaams Belang): “N-VA heeft geen mandaat gekregen om met sp.a te besturen”

“De N-VA heeft van een miljoen kiezers geen mandaat gekregen om het programma van de socialisten uit te voeren”, zo vertelt Janssens voor de camera’s van VTM. “De socialisten hebben de verkiezingen bovendien zwaar verloren.”

Met een Bourgondische optie kan wel CD&V buitenspel worden gezet, die vorige legislatuur volgens N-VA te veel zou hebben dwarsgelegen. De weg naar het afschaffen van de provincies ligt dan open. Maar dat betekent dat de Vlaamse regering uitsluitend zou bestaan uit partijen die de afgelopen verkiezingen hebben verloren en slechts twee zetels op overschot hebben.