De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdag het einde van zijn regering aangekondigd. De Italiaanse regering bevond zich al bijna twee weken op de rand van de afgrond nadat de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) er de stekker uit trok. In zijn toespraak voor het Italiaanse Parlement haalde Conte stevig uit naar Salvini.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte sprak dinsdag het Italiaanse Parlement toe en kondigde aan dat hij later op dag zijn ontslag zou indienen. Het parlement werd dinsdag uit het zomerreces samengeroepen om over de toekomst van de Italiaanse regering te beslissen.

Uithaal naar Salvini

Hij beschuldigde de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) ervan electorale spelletjes te spelen. “Hij heeft aangetoond dat hij zijn eigen belangen en die van zijn partij volgt. Zijn beslissingen vormen een ernstig risico voor dit land”, zei Conte terwijl Salvini naast hem zat.

De beslissing van Salvini om de stekker uit de regering te trekken noemde hij een roekeloosheid “die het land in een spiraal van politieke onzekerheid en financiële instabiliteit kan doen vallen”“We hebben geen mannen nodig die ‘volmachten’ hebben, maar mensen die een institutionele cultuur en verantwoordelijkheidsgevoel hebben”, aldus Conte.

Volgens Salvini waren de andere partijen bang om hun invloed in de verkiezingen te verliezen. Salvini wil naar eigen zeggen de fiscale regels van de Europese Unie uitdagen. “Ik ben niet bang. Ik wil niet dat Italië een slaaf wordt van wie dan ook, en ik wil niet dat Italië een lange ketting krijgt als een hondje. Ik wil helemaal geen enkele ketting”, zei Salvini.

Linkse coalitie met Partito Democratico?

Na het ontslag van Conte is de Italiaanse president Sergio Mattarella – van centrumlinkse signatuur – aan zet om te achterhalen of er een nieuwe coalitie gevormd kan worden. Het gerucht doet de ronde dat de Vijfsterrenbeweging en de centrumlinkse Partito Democratico zullen proberen een nieuwe regering te vormen. Als dat niet lukt zal het parlement ontbonden moeten worden. Mogelijk zouden dan al verkiezingen in de herfst plaatsvinden.