De Israëlische luchtmacht heeft zaterdag Iraanse doelen in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus gebombardeerd. Volgens Israël waren de Iraniërs van plan om ‘killer drones’ naar Israël te lanceren. Enkele uren later meldde de sjiitische Libanese militie Hezbollah dat er twee Israëlische drones waren neergestort in Beiroet.

Volgens een mededeling van het Israëlische leger viseerde de aanval “leden van de Iraanse Quds-brigade en sjiitische milities die plannen troffen” om Israël aan te vallen. De Quds-brigade maakt deel uit van de Iraanse Revolutionaire Garde – ‘Quds’ is de Arabische naam voor Jeruzalem. Volgens legerwoordvoerder Jonathan Conricus wilden de Iraniërs met explosieven beladen ‘killer drones’ lanceren.

“Iran heeft nergens immuniteit”

“Iran heeft nergens immuniteit. Onze strijdkrachten werken in elke sector tegen de Iraanse agressie”, schreef de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) op Twitter.

Volgens Syrische staatsmedia had de Syrische luchtafweer “vijandige doelen” boven Damascus onderschept. In een verklaring zei het Syrische leger dat “de meerderheid van de Israëlische raketten vernietigd werden”. Volgens het Israëlische leger was de aanval echter een succes.

Israëlische drones boven Beiroet

Israël heeft de afgelopen jaren honderden luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd  om Iran en de Libanese sjiitische militie Hezbollah te dwarsbomen. Iran en Hezbollah zijn nauwe bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad. Eerder deze week liet Netanyahu doorschemeren dat Israël ook betrokken zou zijn geweest bij aanvallen tegen sjiitische milities in Irak.

Zondagmorgen meldde Hezbollah dat twee Israëlische drones in de Libanese hoofdstad Beiroet waren neergestort, enkele uren na de luchtaanval in Syrië.