Blinde mensen met een geleidehond worden soms door taxichauffeurs in het Oostenrijkse Innsbruck geweigerd. Dat schrijft de Tiroler Tageszeitung. Zo’n 80 procent van de taxichauffeurs heeft daar een migratieachtergrond. Veel moslims beschouwen honden als ‘onreine’ dieren.

Gabriele Jandrasits van de Tiroolse vereniging voor blinden en slechtzienden wilde een taxirit naar de luchthaven bestellen. Daarbij wilde ze haar hondje meenemen. Toen ze naar de taxicentrale belde, kreeg ze te horen dat men geen vervoer voor de volgende dag kon verzekeren. Ze zou te horen krijgen dat de meeste chauffeurs uit religieuze overwegingen weigeren om honden mee te nemen.

80 procent van chauffeurs heeft migratieachtergrond

“Als er duidelijke richtlijnen waren – bijvoorbeeld dat bepaalde hondenrassen niet in het passagierscompartiment vervoerd mogen worden, dat de honden aangelijnd en gemuilkorfd moeten worden of in een transportbox vervoerd moeten worden – dan zou ik dat begrijpen”, zegt Jandrasits. “Maar het is allemaal gewoon willekeurig.”

Ze geeft het voorbeeld van een andere blinde vrouw, die ook een taxi bestelde. De vrouw ging ervan uit dat haar blindengeleidehond vanzelfsprekend mee kon met de taxi en maakte er geen melding van aan de telefoon. Toen de taxichauffeur haar kwam ophalen weigerde die echter de hond mee te nemen.

Zo’n 80 procent van de taxichauffeurs in Innsbruck heeft een migratieachtergrond. Veel moslims beschouwen honden als ‘onreine’ dieren.

Chauffeurs wettelijk verplicht om geleidehonden mee te nemen

Anton Eberl en Harald Flecker van de taxicentrale van Innsbruck verontschuldigen zich voor de incidenten. “Wij zijn zelf niet de eigenaren van de taxi’s, maar bemiddelen alleen”, zegt Flecker. “We proberen de chauffeurs steeds weer te doen inzien dat zoiets bij ons niet mogelijk is en dat deze ritten precies zo moeten worden uitgevoerd als elke andere opdracht. Op dit moment zijn we helaas niet in staat om dit probleem naar tevredenheid op te lossen.”

Volgens Flecker wisselen de 400 chauffeurs waarmee het bedrijf werkt voortdurend. Daardoor moet men hen voortdurend opnieuw informeren over de regels. Volgens Flecker en Eberl kan er echter geen twijfel over bestaan dat hulphonden gewoon moeten worden toegelaten. Dat staat ook expliciet in de voorschriften van de Tiroolse Kamer van Koophandel.