De Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) heeft volgens de Iraanste staatstelevisie “een buitenlandse olietanker” in beslag genomen. Het zou gaan om een tanker die olie smokkelt naar enkele Arabische staten. Bij de actie werden ook zeven matrozen vastgehouden.

“De IRGC heeft een buitenlandse olietanker in de Perzische Golf in beslag genomen, die brandstof smokkelde voor enkele Arabische landen”, klonk het op de Iraanse staatstelevisie. “Het schip vervoerde 700.000 liter brandstof en zeven matrozen, van verschillende nationaliteiten, werden vastgehouden.”

Perzische Golf: Iran botst met het Westen

Uit welk land het schip wel afkomstig zou zijn, is voorlopig niet bekend. De laatste weken bereikten de spanningen in de Perzische Golf al vaker een hoogtepunt. Recent vond nog een gelijkaardig incident plaats aan de zeearm. Toen maakte de Iraanse staatstelevisie eveneens melding dat een “buitenlandse tanker” die “brandstof smokkelde” in beslag was genomen. Die actie was mogelijk een vergelding voor de Britse inbeslagname van een Iraanse mammoettanker in de buurt van Gibraltar.

De IRGC enterde in juli nog een Britse olietanker in de Straat van Hormuz omdat het betrokken zou zijn geweest bij een ongeluk en hulpverzoeken negeerde. De Britse minister van Defensie Penny Mordaunt (Con.) noemde het optreden van Iran toen evenwel een “vijandige actie”. 

Eveneens in juli haalde een schip van de Amerikaanse marine nog een Iraanse drone neer. Iran ontkende toen echter dat het een drone zou verloren hebben.

(Lees verder onder de tweet.)

VS wil conflict militair oplossen

De Verenigde Staten heeft inmiddels enkele Europese landen – waaronder ook België – verzocht om deel te nemen aan een patrouillemissie in de Straat van Hormuz, waarlangs bijna een derde van de wereldwijde olie-export passeert. Washington wil meer bepaald militaire escortes aanbieden aan commerciële schepen.

Duitsland liet al weten niet in te gaan op de uitnodiging van de VS. De Duitse regering wil zich richten op een diplomatieke oplossing, in plaats van een militaire oplossing.

Lees ook:

Duitsland doet niet mee aan Amerikaanse missie in Perzische Golf