Vandaag vond de 18de editie van de IJzerwake plaats, een Vlaams-nationalistisch massa-evenement ontstaan uit de IJzerbedevaart. In zijn toespraak roept voorzitter Wim De Wit op tot een paradigmaverschuiving in de Vlaamse politiek. “Een republikeinse omwenteling in een onafhankelijk Vlaanderen”, klonk het bij hem. Gastspreker Bart Vanpachtenbeke (Voorpost) klonk dan weer hoopvol over de “nieuwe jonge generatie die klaar staat en zich verzet”.

Op de laatste zondag van augustus gaat traditioneel de IJzerwake door. Een evenement waar duizenden Vlaams-nationalisten over de partijgrenzen heen present tekenen. De 18de editie deze zondag werd uiteraard beheerst door de uitslag van de afgelopen verkiezingen, die volgens voorzitter Wim De Wit historisch was en meer dan ooit Vlaams-nationalistisch kleurde.

“Bij de federale verkiezingen behaalde de N-VA ruim 1 miljoen stemmen, het Vlaams Belang 800.000. Daarmee laten ze de traditionele partijen ver achter zich. Het Vlaams-nationale aandeel in de politiek is wel degelijk gestegen. Maar liefst 44% van de Vlamingen koos ondubbelzinnig Vlaams-nationaal”, liet De Wit optekenen in zijn toespraak. Hij ziet ook een toenadering tussen de twee V-partijen, ondanks het feit dat Vlaams Belang in de oppositie is beland. “Toch is er een ruim overleg geweest, laat dat een bouwsteen zijn voor de toekomst”, klonk het nog bij de IJzerwake-voorzitter.

Vlaamse Grondwet

De Wit wil ook tijdens de 18de editie van de IJzerwake een lans breken voor de Vlaamse onafhankelijkheid. “De Vlamingen dienen af te stappen van het heilloze pad van Belgische staatshervormingen die ons enkel maar verder vastrijden in het Belgische institutionele moeras”, luidt het. “Er is nood aan een paradigmaverschuiving, een republikeinse omwenteling: Vlaamse onafhankelijkheid door een Vlaamse Grondwet, die door en voor het Vlaamse volk in ons Vlaams parlement tot stand komt.”

Ook het communautaire kwam ter sprake in de speech van voorzitter De Wit. “Di Rupo en Magnette willen wél de Vlaamse centen, maar willen niet besturen met een meerderheid in Vlaanderen. Kan het nog arroganter?”, vraagt hij zich af. “Deze koppigheid zal onvermijdelijk leiden tot een totale onbestuurbaarheid en dus de onafwendbare opdeling van België.”

(Lees verder onder de tweet.)

Voorzitter Voorpost: “Het verzet groeit en verjongt”

Als gastspreker koos de organisatie van de IJzerwake dit jaar voor Bart Vanpachtenbeke, voorzitter van Voorpost. Hij uitte zich hoopvol over de “nieuwe jonge generatie” die zich verzet tegen onder andere de “volksvreemde EU-bureaucratie, wereldvreemde rechters en de alsmaar toenemende internationalisering.”

“Het verzet groeit en men merkt een duidelijke verjonging, zowel op de straten als in de parlementen, tot zelfs op de festivalweides”, klonk het nog bij Vanpachtenbeke. “Jongeren die genoeg hebben van de politiek correcte indoctrinatie op de schoolbanken, van de zwembadterreur en de gewelddadigheden op feesten en festival. De jonge Vlaming van vandaag ligt niet wakker van een Anuna-klimaat, maar van het leefklimaat in onze maatschappij.”