De Hongaarse regering biedt gehuwde paren met drie kinderen sinds juli 10 miljoen forint – oftewel 30.590 euro – aan. De Hongaarse regering hoopt op die manier het geboortecijfer in het land te stimuleren.

Sinds juli biedt de Hongaarse regering van Viktor Orbán (Fidesz) gehuwde paren een lening aan, die ze niet hoeven terug te betalen als ze drie kinderen hebben. De lening bedraagt 10 miljoen forint, oftewel 30.590 euro. Tussen 1 en 15 juli hebben reeds 2.400 Hongaarse gezinnen aanvraag ingediend voor de lening.

Lening hoeft niet meer terugbetaald te worden na derde kind

De lening dient maandelijks geleidelijk terugbetaald te worden. Indien paren binnen de vijf jaar een kind krijgen, wordt de rente op hun lening levenslang opgeschort en worden de maandelijkse aflossingen voor drie jaar onderbroken. Een tweede kind geeft hen een tweede pauze van drie jaar. Bij een derde kind hoeft de lening niet meer terug betaald te worden.

Men dient verder aan een aantal voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor de lening. Zo moet het voor een van de leden van het echtpaar het eerste huwelijk zijn, moet de vrouw tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en moet een van de leden van het echtpaar 180 dagen hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid in Hongarije.

Geboortes in plaats van migranten

Als het echtpaar voor de termijn van vijf jaar scheidt of als er voor de termijn geen kind wordt geboren, heeft het koppel slechts vier maanden de tijd om de lening terug te betalen, tenzij zij een medisch attest kunnen voorleggen waaruit blijkt dat er een probleem is met de voortplanting.

Orbán lanceerde in februari een actieplan voor de bescherming van het gezin. Zo’n 4,8 procent van het Hongaarse BBP wordt besteed aan programma’s om het gezin en geboortes te stimuleren. Net zoals veel andere Europese landen kijkt Hongarije aan tegen een sterke vergrijzing van de bevolking. Maar in tegenstelling tot vele West-Europese landen hoopt het land het probleem op te lossen door geboortes in plaats van migratie te stimuleren.