De 62-jarige leerkracht Peter van Maaren is inmiddels geen leerkracht meer, maar aan het Nederlandse RTL getuigt hij over hoe moeilijk het is om met een andere geaardheid voor de klas te staan. Zeker voor klassen met islamitische scholieren. Zo werd hij onder meer bedreigd met een mes en zelfs een pistool.

Peter van Maaren is 62 jaar, homo, en hij gaf jarenlang les op een Nederlandse mbo-school (middelbaar beroepsonderwijs). Daar kwam hij dagelijks in contact met islamitische jongeren die hem letterlijk en figuurlijk bespuwden vanwege zijn geaardheid. Hij doet zijn verhaal aan RTL.

“Meester, ik kan u nu doodschieten”

“Het waren niet de makkelijkste leerlingen”, zo verwoordt Peter het nog voorzichtig. De directie van de school had Peter verboden om openlijk homo te zijn vanwege het groot aantal moslimleerlingen op de school. Al snel wisten de leerlingen echter van Peter’s andere geaardheid en kreeg hij het zwaar te verduren. “Deze les is haram, zeiden ze dan. Het voldeed niet aan de islamitische eisen. De meubels vlogen weleens door het klaslokaal.”

Maar het bleef niet scheldpartijen of meubels die door het klaslokaal vlogen. Peter werd zelfs met de dood bedreigd door de moslimleerlingen. De eerste keer krijg hij een mes op zijn keel geduwd, een tijdje later zelfs een pistool. “‘Meester, ik kan u nu doodschieten’ zei die gozer.”

Peter kreeg een burn-out en zag zich genoodzaakt te stoppen met lesgeven op de mbo-school. Nu geeft hij lessen in seksualiteit en diversiteit. “Ik wil dat leerlingen niet mee hoeven maken wat ik heb meegemaakt: het spugen, het schelden. Als je op school mag experimenteren met verliefdheid, dan is het een veilige school. Daar wil ik naar streven”, besluit hij.