Het beroemde bordspel ‘Monopoly’ is een van de bestverkochte spellen in de wereld en brengt regelmatig bijzondere edities op de markt. Deze keer werd echter besloten om een socialistische versie van het spel te maken, een satire. De reacties op het internet zijn verdeeld. Conservatieven reageren er lovend op, maar tal van echte socialisten kunnen het niet appreciëren. Dat brengt ook CNET.

Het bordspel is een parodie op de recepten die uitgedragen worden door moderne progressieve geesten. In plaats van het verwerven van vastgoed en kapitaal moeten spelers samenwerken aan een betere gemeenschap en projecten steunen. Voorbeelden zijn progressieve projecten zoals een veganistisch restaurant waar geen fooien gegeven worden, een school waar iedereen een winnaar is of een co-creatiemuseum.

Winnen is voor kapitalisten

Niemand heeft geld bij het begin van het spel en alle betalingen gebeuren uit een gemeenschappelijk fonds. Eens de eigen projecten beginnen draaien verdien je geld en moet je doneren aan dat gemeenschappelijk fonds. Het spel genereert dan problemen in de samenwerking met anderen.

De kanskaarten zorgen ervoor dat de socialistische utopie niet voor meteen is. De doe-het-zelf gemeenschapsprojecten krijgen met pech af te rekenen, stemmingen gooien roet in het eten en er is altijd een noodgeval die gemeenschappelijke middelen opeist.

De ondertitel van het spel is ietwat provocatief: “Winnen is voor kapitalisten“. Als je langs start passeert krijg je geld zoals in het gewone spel, maar veel minder dan in de andere versies, analoog met de armoede in socialistische systemen.

Verdeelde reacties over nieuwe Monopoly

Het internet reageert erg verdeeld op de uitgave van het spel. Twitteraar Nick Kapur bracht het spel onder de aandacht waarin hij de slechte intenties van het spel belicht. In een zure reeks van tweets, waar heel veel op werd gereageerd, legt hij bloot wat er volgens hem allemaal mis mee is en waarom het spel gemeen is.

(Lees verder onder de tweet.)

Een ander geluid zien we bij conservatieven. Die vinden het spel zeer leerzaam voor de jeugd net omdat het toont dat socialisme een gefaalde ideologie is.

Amerikaans senator Ted Cruz (Rep.) liet zich ook gaan op Twitter en stelde een reeks van uitbreidingen voor in het zelfde kader. Hij stelt onder meer voor om een Venezuela-editie te maken waar je start met het vierde hoogste BBP in de wereld om te eindigen met tekorten aan voedsel en medicijnen.

(Lees verder onder de tweet.)

Het is niet de eerste keer dat Hasbro controverse opwekt met haar spellen. In 2018 bracht het nog ‘Monopoly voor millennials‘ uit. De ondertitel erbij was: “Vergeet vastgoed, je kan het toch niet betalen.”

Het socialistische monopolyspel werd nochtans origineel gemaakt door Lizzie Magie, een anti-kapitaliste die een satire maakte van de negatieve aspecten van private monopolies.