Een week na twee bloederige schietpartijen werd Amerika bijna opnieuw opgeschrikt door een nieuw bloedbad. Een attente burger die een legaal wapen bij zich had, kon echter erger verhinderen. Zijn alerte reactie zorgde ervoor dat er geen gewonden vielen. De politie zoekt nu naar het motief.

Het incident vond, alweer, plaats in een Walmart in Springfield Missouri. Een 20-jarige man droeg een geweer, een pistool, meer dan 100 stuks munitie en een kogelvrije vest. Terwijl hij de winkel binnenwandelde en massale paniek veroorzaakte, was hij zichzelf aan het filmen. Dat laatste doet denken aan de bloederige moordpartij in Nieuw-Zeeland van 15 maart. Ook daar filmde een racistische moordenaar alles en streamde het live op internet.

Drama op het nippertje voorkomen door alerte burger

De winkelmanager activeerde het brandalarm en drong bij de mensen aan om zo snel mogelijk uit de winkel te ontsnappen. De politie werd onmiddellijk gecontacteerd, maar het duurde drie minuten voordat ze ter plekke waren. Gelukkig is er in die tijd niks gebeurd want een burger, een brandweerman op rust, hield de jonge man onder schot. De politie moest hem enkel maar inrekenen.

Hij had in elk geval de capaciteit en het potentieel om veel mensen kwaad te doen“, aldus Mike Lucas van de Springfield police aan de lokale nieuwszender KY3. “De gebeurtenissen van Texas en Dayton zaten zeker in het achterhoofd. Hij heeft geluk om nog te leven, eerlijk gezegd. Ik ben blij met de reactie en gelukkig werd er geen schot gelost.”

(Lees verder onder het filmpje van de arrestatie.)

Gewapende burgers

Het is niet de eerste keer dat een gewapende burger erger kan voorkomen. Na een schietpartij in Sutherland Springs in Texas slaagden twee lokale burgers erin de dolle schutter te stoppen om zijn moordpartij verder te zetten. De twee waren legale wapenbezitters en waren veel sneller ter plaatse dan de politie.

Dat is opvallend, want na dergelijke incidenten roepen politici doorgaans op om de wapens af te nemen van net die mensen die kunnen ingrijpen bij zo’n terreuraanvallen. Het verbieden van bezit van bepaalde types wapens bij burgers heeft volgens wetenschappelijke studies ook geen effect.